Росен Христов смени позицията си за препродаването на руски нефт след острото становище на ЕК

4405
Росен Христов смени позицията си за препродаването на руски нефт след острото становище на ЕК
Снимка: БГНЕС

„Никога не сме планирали да препродаваме суров нефт – дерогацията, която имаме, ни позволява да го използваме и да произвеждаме продукти от доставките от Русия. Но ние нямаме право да препродаваме суров нефт и продукти, внесени от Русия. Никога не сме и възнамерявали да го правим“. Това коментира на брифинг министърът на енергетиката Росен Христов, след като България получи остро становище от Европейската комисия.

В него се казваше, че страната ни е получила изключение от въведените от ЕС санкции срещу вноса на руски петрол по море до края на 2024 г. с цел да се снабдява, а не да продава внесения руски петрол на други държави, независимо дали в ЕС или трети страни.

Министър се оправда с решението за ядреното гориво: Няма да е свързано с Русия, целта е да сме независими

Служебният министър на енергетиката Росен Христов обяви, че в следващите седмици ще бъде обявена процедура за подбор на доставчик на яд...

Становището на ЕК дойде след изказване на Христов в интервю по bTV, което гласеше: „Ние имаме отговорност към нашите съседи, не може да кажем, че няма да продаваме на никой. Ами гърци, румънци и останалите от ЕС? Не може просто така да се изключваме от общия пазар. Когато е дадена дерогацията, тя не изисква ограничаване на търговията с произведените продукти и горива. Няма изискване на ЕК ние да не продаваме горивата. Напротив, ние имаме задължение да подпомагаме и поддържаме енергийната сигурност в региона".

На въпроса: "Тоест през нас ще продължи руският нефт да тече към европейските държави?", Христов отговори: "Точно така, да". Днес обаче, изглежда, той е променил позицията си.

ОЩЕ: Енергиен експерт: ЕК ни предупреди да не помагаме на Путин чрез "Лукойл Нефтохим"

Министърът коментира и идеята да се намали цената на бензина с 1 лев, като се облагат печалбите на „Лукойл“. Каза, че се работи активно с другите министерства по комплекс от мерки, за да се постигне това намаление. „Разработваме мащабна програма. Имаме ясна визия, която в момента колегите довършват – широк комплекс от мерки за трайно понижаване на цената на горивата в България. В най-скоро време ще го внесем за разглеждане в парламента“, поясни Христов.

МФ: България не нарушава ограниченията, защото няма да прави реекспорт на суров руски нефт

България няма намерения да прави реекспорт на суров нефт и да нарушава ограничителната мярка. Това обявиха от Министерството на финанси...

Той обяви още, че е преизпълнена целта за минимум 80% запълняемост на газохранилището в Чирен. Направи и прогноза, че цената на газа до края на зимата – февруари 2023 – няма да се доближи до септемврийските цени. Днес КЕВР утвърди цена за ноември малко над 123 лв. за мегаватчас, което е с 47% намаление спрямо тази през октомври, а месец по-рано тя беше около 65% по-висока.

Според Христов подобрените цени се дължали на отстъпките, които са били договорени. „Договорихме много по-добри условия от борсовите с конкурентните търгове на „Булгаргаз“. Борсовите цени, интерконекторът - всичко това общо дава изключително добра цена. Тя е по-ниска и от тази на нидерландската борса TTF“, отбеляза той.

„За декември, януари, февруари се очаква котировката на борсата да има път нагоре. Но не се очакват в никакъв случай цени, близки до септемврийските, които видяхте“, добави Христов.

ОЩЕ: Газ, горива, ядрено гориво - бившият енергиен министър разби сегашния точка по точка

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

От днес можем да подаваме е-заявления за гласуване в чужбина

Има ли връзка Бойко Рашков с обвинените за контрабанда?

Изненада: ДПС издига Елена Йончева за евродепутат

Антон Кутев: Самоиздигането на Главчев за външен министър беше тежка грешка

Бивш земеделски министър: Ако мотивите за смяната на Вътев са актуални, то Главчев изобщо не е трябвало да го назначава

Радев: Подкрепяме евроинтеграцията на Косово

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика