Росица Матева: Задължението на ЦИК за видеонаблюдението остава след преброяването

3382
Росица Матева: Задължението на ЦИК за видеонаблюдението остава след преброяването
Снимка: БГНЕС

Няма да се наложи купуване на машини за страната, но за чужбина може да бъдат необходими закупуването на 300 машини за гласуване. Това заяви Росица Матева в сутрешния блок на БНТ.

Видеонаблюдението като задължение на ЦИК влизането в сила е отложено за след преброяването на населението. Остава задължението да бъде уреден начина, по който ще има видеозаснемане при установяване на резултата от изборите. ЦИК трябва да вземе решение, в което трябва да бъде посочено кой има право да прави видеозаснемане или видеоизлъчване, поясни Матева. 

ЦИК ще определи в кои случаи се преминава от машинно към "хартиено" гласуване

„На частичните избори в Благоевград на 27 юни ще може да се пробва как работят машините за гласуване, така че ще проверим как ще ...

„Трябва да се прецени къде ще се излъчва, кой ще има право да го прави, къде ще се съхранява този материал“, обясни Матева. От 31 РИК съгласие има в 4 или 5 района, като не могат да се разберат за ръководствата. За това ЦИК ще ги назначи и ще определи кои лица ще заемат съответните постове.

Тя призова политическите сили отново да предложат същите хора за СИК. Обученията ще се извършват на живо.

Обсъждан е и въпросът за ваксинацията на СИК и РИК. Матева смята, че след като има достатъчно ваксини трябва да се направи необходимото всички членове на СИК и РИК да бъдат ваксинирани, ако желаят. Карантинираните ще могат да гласуват само с хартиена бюлетина, заявленията се подават онлайн, посочи Матева

Хората, които са на почивка в България трябва да заявят къде са, за да могат да гласуват. В чужбина може да се гласува навсякъде, допълни тя. 

Росица Матева: ЦИК ще прецени дали на места са нужни и по две машини за гласуване

Все още не знаем колко машини ще са нужни за изборите, каза пред бТВ говорителят и заместник председател на ЦИК Росица Матева. Трябва д...

От предишната план сметка за парламентарните избори на се използвани всички средства и Матева предполага, че и сега така ще се случи. Допълнително ще трябва да бъдат отпуснати средства за това колко броя машини ще бъдат необходими и каква сума ще трябва да бъде отпусната за логистиката на машините, отбеляза Матева.

ЦИК очаква писмо от Информационно обслужване, за да им кажат в колко секции има над 300 избиратели, в колко секции са гласували над 300, и над 500 избиратели, за да се прецени дали да се сложат по две или три машини в секция.

Трябва да бъде преценено колко време ще бъде необходимо за инсталиране на софтуера,  като Матева вярва, че няма да има проблем с тази част. За момента машините са в същия склад, в който са били и се охраняват от жандармерията. В случай на извънредни обстоятелства, в които се налага да бъде преустановено машинното гласуване, ще продължи вотът с хартиена бюлетина. За това ще бъдат отпечатани 100% хартиени бюлетини.

ЦИК бърза да вземе решенията с изтичащ срок, но конкретиката за това какви са обстоятелствата за преустановяване на машинното гласуване предстои да се вземе.

Цветозар Томов и Росица Матева са говорители и зам.-председатели на ЦИК

Новите говорители на ЦИК, които са и нейни заместник-председатели, са социологът Цветозар Томов и досегашният председател на Обществени...

Прочетете още по темата: Росица Матева: ЦИК ще прецени дали на места са нужни и по две машини за гласуване

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делегацията, ръководена от премиера Главчев, се поклони пред мощите на светите братя Кирил и Методий (ВИДЕО и СНИМКИ)

Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония

Заради Пеевски BIRD.bg се отказва от европари: "Лицемерна Европа се ръкува с Мафията" (СНИМКИ)

Митов заговори, че Борисов може да е премиер за четвърти път

Кирил Петков се извини на избирателите с нов аргумент за ГЕРБ

Историк притеснен, че Северна Македония ще се нареди до Сърбия, Русия и Китай

Йорданка Фандъкова: Повече от половин година не виждам нищо ново в София

Румен Радев: Засилваме връзките си с българската общност в Косово

Британският министър на въоръжените сили иска засилване на сигурността в Черно море

Пеевски води делегация на ДПС на среща с европейски посланици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика