Румен Петков: Изборният кодекс и ЦИК са тежък провал за БСП

16702
Румен Петков: Изборният кодекс и ЦИК са тежък провал за БСП
Снимка: БГНЕС

Изборният кодекс и формирането на ЦИК са тежък провал за БСП, лично на Сергей Станишев и Мая Манолова. Това каза Румен Петков от Гражданската инициатива АБВ.

По думите му това е много тежък провал, който води до нулева степен на доверие в Изборния кодекс и ЦИК, предаде Фокус.

ГЕРБ си получи зам-председателското място в ЦИК

Депутатите избраха Маргарита Златарева за зам.-председател на ЦИК със 104 гласа "за", предаде репортер на БГНЕС. Златарева бе избрана ...

„В ЦИК има изключително стойностни хора, почтени и редовни. Друго прави впечатление - че в цялата тази ситуация председателят на БСП блести с отсъствието си от страната в ключови моменти – Консултативният съвет за национална сигурност, който се занимава с един изключително важен момент за България и за ЕС – ситуацията между Украйна и Русия. Председателят на ПЕС и председател на БСП е някъде в чужбина, в уважавана от мен държава – среща на един гражданин с друг гражданин – това е несериозно”, посочи Петков. Според него това е обидно отношение към КСНС и страх да се заеме определена позиция.

На въпрос по какъв начин цялата тази ситуация би се отразила на предстоящите евроизбори, Петков се върна на генезиса на процеса. „Първо, надали беше необходимо да се приеме на спринт Изборният кодекс. А той беше приет далеч след срока, в който Мая Манолова и Сергей Станишев бяха обещали, че той ще бъде приет. Второ, да сменяме ЦИК практически в края на възможния срок, с което действие я поставихме в „цайтнот” – тя няма никакво време сега да окомплектова документите за изборите, да напише правилата. Ние сме свидетели, когато с правилата за работата на ЦИК се донаписва нормативната уредба, закона, засягащ Изборния процес”, каза той. "Всички са поставени в „цайтнот”, обществото е отвратено, и от всичко това потърпевша ще е БСП, защото именно тази партия, е обещала, че кодексът ще бъде приет до Нова година. Именно те бяха водещият фактор в приемането на кодекса, именно те бяха изолирани от разговорите за решаване на тежкия проблем, който сами създадоха. ДПС и ГЕРБ показаха, че БСП е проблем – това е много унизително за БСП и парламентарната им група", каза още Румен Петков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика