Румен Петков се срещна с посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова

21567
Румен Петков се срещна с посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова
Снимка: ПЦ на АБВ

Председателят на ПП АБВ Румен Петков се срещна с посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова. Той й честити 8 март, с пожеланието за мир и щастие на всички жени по света.

В рамките на срещата Петков изрази позицията на партията, че българският народ незаслужено е поставен в списъка на неприятелските държави на Руската федерация. Той подчерта, че отношенията между нашите две държави имат богата и славна история, но пред тях стои и голямо бъдеще. В този смисъл поставянето на България в негативния списък не отговаря на настроенията в страната.

В отговор на настояване от Петков за гаранции за постоянно качествено обслужване на АЕЦ „Козлодуй“, в това число и потенциална необходимост от резервни части, той получи уверението от Митрофанова, че Русия прави всичко възможно за регулярни доставки. Положителен бе отговорът от дипломата и за регулярни доставки на газ за държавата ни.

По време на разговора председателят на АБВ изрази принципната позиция на партията за това, че санкциите срещу Русия по същество са вредни и насаждането на разбиране, че те могат да доведат до решаване на проблеми, е абсолютно несъстоятелно. Затварянето на въздушното ни пространство, например, създаде огромни трудности, в т. ч. и финансови, на 3500 руски туристи, да се върнат в страната си, обясни Петков. В същото време той приветства хода на българското Министерство на туризма да се гарантира достъп на един руски самолет, макар, че той прибра ограничен брой туристи. А сред най-уродливите начини за нанасяне на вреда върху човечеството са наложените санкции на изявени руски спортни и културни дейци, коментира председателят на АБВ и подчерта необходимостта от общи действия за разширяване на културния и спортен обмен между двете страни.

Петков бе категоричен също, че българското правителство не е разрешавало износ на оръжие за Украйна. Преди месец още той постави въпроса за неконтролирано зарязаното от САЩ оръжие в Афганистан, но и за други възможни купувачи. Упрекът по никакъв начин не може да бъде отправен към българското правителство, подчерта председателят на АБВ.

В срещата си с Елеонора Митрофанова Румен Петков настоя за обективна институционално информация по новината от Русия за действаща военно-биологична програма в Украйна, финансирана от Съединените щати, по която са създавани биологични оръжия. Това е въпрос, който силно безпокои българското общество, а трябва да безпокои Европа, като цяло, защото засяга сигурността на гражданите и може да има далеч по-сериозни последици от COVID-19, каза още Петков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика