Румен Петков: Законодателно безхаберие са хрумките на властта за пенсиите

2736
Румен Петков: Законодателно безхаберие са хрумките на властта за пенсиите
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Като „законодателно безхаберие“ определи лидерът на АБВ Румен Петков намеренията на правителството за промени в социалната и пенсионната система. След 2015 в Кодекса за социално осигуряване са направени 32 промени, посочи той и коментира, че това показва неспособност да се формира трайна политика в този чувствителен сектор. „Тази неспособност изцежда системата и поставя в унизително положение пенсионерите“, подчерта той.

Правителството обяви, че от април 2021 ще увеличи минималната пенсия на 300 лв., максималната - на 1440 лв. и пенсиите до прага на бедността с 69 лева - с 10%, останалите – с 5%, припомни Петков. „Какво казваме на тези, които са с 370 лева и на тези, които са с 368 – че тези до прага на бедността ще станат с по-големи пенсии от тези, които са непосредствено над прага“, обясни той. Петков посочи и какво се постига по този начин -допълнително унижение за не малка група пенсионери.

"Правителството заявява, че за тази дейност е осигурило 1.8 млрд, близо 2 млрд. лева. Осигурили сме ги ние – с бизнеса, с данъците и осигуровките, които плащаме, а правителството ги разходва по безумен начин", добави Петков.

Ето какви ще са ефектите, според него: над 1 милион пенсионери, половината от пенсионерите в страната, ще получават еднакви пенсии от 300 лева, максималният осигурителен доход остава 3000 лева, което означава, че този ресурс от 1.8 милиарда, ще се осигурява с по-голяма тежест от хората с ниски доходи.

С промените се обезсмисля основната логика на една пенсионна система – пенсията да зависи от годините стаж и размера на осигуровките, предупреди Петков. "Видно е, че размерът на пенсиите се управлява административно, според хрумките на властта и най-вече на министър-председателя", подчерта той.

С новите правила пенсионната система става по-неефективна и това трябва да се разбере от всички хора, защото всички са засегнати, категоричен е лидерът на АБВ.

"С опитите да бъдат замеряни пенсионерите с числа – 300 минимална, 1300 средна.., не може да се замени празнотата в хладилниците", отбеляза той.

АБВ твърди, че има алтернатива за по-справедлив и по-стабилен модел – "2015 беше приет, но след усилията на ГЕРБ, „Ограда и паспорти“ беше сринат", добави Петков. "Мерките, които предлагаме няма да надхвърлят тези 1.8 млрд. лева, за които с такава лекота говорят премиера и социалния министър", увери той и призова: "Да не им позволим да съсипят и пенсионната система на България".

Румен Петков: Премиерът и правителството убиват отбранителната ни промишленост

В престъпно отношение към военнопромишлениуя комплекс обвини премиера и правителството Румен Петков. Премиерът и правителството се дъ...

Лидерът на АБВ съобщи, че следващата седмица ще потърсят среща с двата синдиката и с някои от работодателските организации и подчерта, че синдикатите трябва да си дават сметка за тяхната отговорност.

Помолен да коментира страстите от вчерашния дебат по исканата оставка на председателя на парламента, лидерът на АБВ отбеляза, че д-р Николай Михайлов би бил по-полезен. 

"Напредналата ми възраст и напрегната ми нервна система не ми позволиха да следя с необходимото внимание този дебат", сподели Петков. "Този дебат е еманация на нищожеството – в името на вкопчването в стола, в името на страха на Борисов от служебно правителство, тези хора са готови на всичко", заключи той.

Автор: Ива Иванова

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

От днес можем да подаваме е-заявления за гласуване в чужбина

Има ли връзка Бойко Рашков с обвинените за контрабанда?

Изненада: ДПС издига Елена Йончева за евродепутат

Антон Кутев: Самоиздигането на Главчев за външен министър беше тежка грешка

Бивш земеделски министър: Ако мотивите за смяната на Вътев са актуални, то Главчев изобщо не е трябвало да го назначава

Радев: Подкрепяме евроинтеграцията на Косово

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика