Румен Радев: Убийството на цивилни по време на конфликт е военно престъпление

4793
Румен Радев: Убийството на цивилни по време на конфликт е военно престъпление
Снимка: ПЦ на Президента

Употребата на химическо оръжие и убийството на цивилни по време на конфликт е военно престъпление. След като вече сме свидетели на толкова много невинни цивилни жертви, призивът ни е възможно по-скоро да се организира независимо международно разследване. Така президентът Румен Радев коментира темата за войната в Украйна от Португалия, където е на официално посещение, предаде Нова телевизия.

„Ние трябва да разберем истината и всички отговорни за тези варварски деяния трябва да бъдат наказани възможно най-скоро. Ако не го направим, тази война ще продължава. Колкото повече невинни цивилни жертви има, толкова по-трудно ще се установи мирът”, коментира държавният глава.

Битката за Донбас - какво предстои според възможностите на руската и украинската армия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски прогнозира, че тази седмица руските войски ще преминат в решаващо настъпление на север и южно...

Още по темата Украйна - четете тук.

По думите на Радев дали НАТО трябва да се намеси в конфликта е изключително деликатен въпрос. „Ние вече имаме ясни изявления на генералния секретар на Алианса и на президента Джо Байдън, както и на други държавни ръководители, че намесата на НАТО в Украйна крие огромния риск от Трета световна война. Голямата тревога е тази война да не прерасне в ядрен конфликт. 6000 ядрени глави има най-малко в арсенала на Руската федерация”, предупреди той. Радев е категоричен, че трябва да се търсят всички възможни форми „криминалните деяния” да бъдат прекратени, без да рискуваме глобален конфликт с непоправими последствия.

Още: Войната в Украйна: Каква ще е стратегията на НАТО срещу Русия?

Радев припомни заявената пред албанския президент Илир Мета позиция, че България подкрепя безусловно началото на преговорите за членство в ЕС на Албания. „Искам да благодаря на Португалия що се отнася до Република Северна Македония, че по време на изключително успешното португалско председателство на Съвета на ЕС беше разработен пакетът „1+5”, който вече е „1+4”, каза президентът.

„Изключително ефективен, добре обмислен пакет, който се основава на изпълнението на ясните принципи, залегнали в Копенхагенските критерии, касаещи недискриминация, спазване на човешките права, изкореняване езика на омразата, взаимно уважение, съхраняване на културно-историческото наследство на България в РС Македония”, допълни той.

Путин и Лукашенко доукрасиха небивалиците за "фейка в Буча"

Беларуският президент Александър Лукашенко е връчил на руския президент Владимир Путин документи, разобличаващи "фейка в Буча". Това за...

Според президента е изгубено ценно време да се търсят други начини да се отвори вратата за начало на преговорите за членство на Северна Македония. „Ще ни трябва повече време РСМ да изпълни изискванията по този пакет”, каза Радев. И допълни: „Ако Македонската страна се беше заела още тогава да работи интензивно по този пакет, който беше изработен по време на португалското председателство, сега можех да дам утвърдителен отговор”, заяви държавният глава.

Историята на отношенията между България и Португалия е пример за взаимно разбирателство и сътрудничество. Свързва ни искрено приятелство, базиранo на общи ценности и разбирания за бъдещето на Европа, каза Радев.

„Ценим постигнатото в развитието на двустранните връзки с Португалия. В момент на изпитания, на предизвикателства към европейското единство е от огромно значение двете най-отдалечени географски страни да покажат, че могат да работят заедно, да препотвърдят своята обща визия и цели за един по-сигурен Европейски съюз”, каза още той.

Радев благодари за готовността на Португалия да участва в укрепването на Източния фланг на НАТО с военен контингент. „Това е изключително важно за демонстриране на нашата решителност и единство в отстояването на нашата свобода, демокрация и ценности”, допълни той.

Португалският президент Марсело Ребело де Соуза благодари на Радев за третото му посещение в страната в рамките на три години. „Това добре показва приятелството между държавите, народите и приятелството между нас, което ни обединява. Поздравявам ви и ви благодаря за присъствието”, посочи той.

ООН иска разследване на изнасилвания в Буча (18+)

Жителите на освободените украински градове обвиняват руските военни не само в грабежи и плячкосвания, но и в изнасилвания на мирни жите...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика