Румен Радев: Видно е, че Русия ще спечели тази война, но много трудно ще спечели мира

14532
Румен Радев: Видно е, че Русия ще спечели тази война, но много трудно ще спечели мира
Снимка: БГНЕС

"Както споделих и с другите лидери, видно е, че Русия ще спечели тази война, но тя много трудно ще спечели мира. С агресия мир не се печели". Това заяви президентът Румен Радев след на високо равнище във формат Б-9, посветена на укрепването на източния фланг на НАТО.

"Наша отговорност е да направим всичко възможно по-бързо да се възстанови мира, да се възстановят дипломатическите отношения и да мислим заедно за по-бързо възстановяване на нашия регион", допълни президентът.

Той уточни, че е заявил ясно, че в такъв момент всяка страна трябва да носи своята отговорност. "На първо място всяка страна трябва да инвестира още повече в своите боеспособности, това беше теза, която беше споделена от всички. Тази виртуална среща беше много важна, за да се изрази още веднъж солидарността и единството на НАТО. То е най-важно в такива тежки моменти и това, което изказах, е за солидарни усилия за гарантиране на безопасността на гражданите на Украйна. Поставих ясно и въпроса за нашата историческа диаспора", каза Радев.

Държавният глава обяви, че преди два часа са пристигнали първите два автобуса от Одеса – над 80 човека, а преди час украинската граница с Молдова от посока Киев са пресекли още четири наши автобуса. "Знам, че се забавиха тези действия, тъй като в началото се разчиташе на автобуси в самата Украйна – това не стана, защото те извършват мобилизация на своите транспортни средства. Така че ние изпратихме автобуси от България, които отиват до там да вземат нашите сънародници", уточни Радев.

Заради кризата в Украйна: Кирил Петков и Румен Радев се срещат с лидерите на ЕС

Президентът Румен Радев ще бъде на работно посещение във Варшава за участие в срещата на високо равнище във формат Б9. В рамките на меж...

"Санкциите се взеха с консенсус днес на Съвета на Европейския съюз. Мога да кажа, че те никак не са леки и техният ефект ще се усети с течение на времето и той ще бъде сериозен. Ние трябва да си даваме сметка, че тази криза, която възниква, ще има сериозни отражения върху нашия икономически и социален живот. Няма съмнение в това. Краткосрочният ефект веднага го виждаме – скочиха отново цените на енергоносителите. Нестабилността, в която се въвлече нашият регион, ще има дългосрочни последици. Проблеми с веригите на доставки – въздушни, морски и енергийни трасета, инвестиционен климат. Виждате, че там където има несигурност, инвестициите отбягват такива зони. Ние сме в такава зона. Затова трябва да проявим солидарност и да се връщаме към мира", категоричен бе българският държавен глава.

Всичко по темата с войната в Украйна - следете тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

От днес можем да подаваме е-заявления за гласуване в чужбина

Има ли връзка Бойко Рашков с обвинените за контрабанда?

Изненада: ДПС издига Елена Йончева за евродепутат

Антон Кутев: Самоиздигането на Главчев за външен министър беше тежка грешка

Бивш земеделски министър: Ако мотивите за смяната на Вътев са актуални, то Главчев изобщо не е трябвало да го назначава

Радев: Подкрепяме евроинтеграцията на Косово

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика