Румен Радев: Води се операция срещу коронавируса, лекари нямат маски (ВИДЕО)

9177
Румен Радев: Води се операция срещу коронавируса, лекари нямат маски (ВИДЕО)
Снимка: ПЦ на Президента

В България се води операция по ограничаване на разпространението на коронавируса. Има създадена организация и изпълнителната власт действа във форсмажорни обстоятелства за нещо, което не сме имали в такъв мащаб. Това заяви президенът Румен Радев по време на среща с отговорните институции за борба с коронавируса у нас. Определено има ефект от тези усилия, уточни още Радев.

В София лекари нямат маски, да не говорим за останалите градове. Ето защо моят въпрос е дали можем да кажем на българите кога да очакваме да се задоволят тези нужди от маски и бързи тестове, попита още президентът. Той призова да има повече информация, която да помогне на хората.

Президентът свиква среща за изпълнение на мерките срещу коронавирус

Среща за изпълнението на мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19 ще се проведе в президентската институция, съобщиха о...

Нека институциите да бъдат дисциплинирани. Мерете си приказките, да не плашим хората. В страната се вихри спекула срещу най-необходимото. Аз искам да призова гражданите да продължават да подават сигнали, коментира още държавният глава. 

Не трябва да допускаме гладът да победи страха, защото тогава последствията могат да бъдат непредсказуеми, заяви Радев. Той поиска с общи усилия, откровеност и точна информация към хората да се излезе от кризата.

Вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че тече процес на препрограмиране на оперативни програми в момента, но на първо място са мерките за защита на живота и здравето на хората. Той потвърди, че правителството прави опит доставките на оборудване да бъдат платени от европейските средства. Дончев каза, че се обсъждат варианти за строга домашна карантина, която да се отнася най-вече за възрастните хора, като ще се осигурят средства за това през препрограмираните оперативни програми.

Вицепремиерът Томислав Дончев представи в резюме и мерките, които държавата предприема, за подкрепа на бизнеса. По думите му трябва да си отговорим на въпроса дали всеки български гражданин желае да се подкрепя даден бизнес от неговите данъци. Дончев обясни, че кабинетът ще бъде много внимателен по тази линия. Той коментира, че маски и костюми има и ако някъде не са получени, това е по-скоро организационен проблем надолу по веригата.

Президентът и управителят на БНБ обсъдиха банковата система в условията на коронавирус

Държавният глава Румен Радев проведе днес среща на „Дондуков“ 2 с управителя на Българската народна банка Димитър Радев. По...

Здравният министър Кирил Ананиев уточни, че всички предложения на щаба се оформят от него в заповед. По отношение на предпазните средства и апаратурата, която е необходима, Ананиев потвърди, че с всеки изминал ден потребностите се попълват по различни пътища: Държавен резерв, Оперативни програми, Държавен бюджет и други.

Министър Ананиев уточни, че до два месеца след приключването на извънредното положение ще важат сроковете на телковите решения и протоколите, с които се издават скъпоструващите лекарства.

Вътрешният министър Младен Маринов поясни, че Силовото ведомство работи в няколко посоки, като става дума за освобождаване от административна тежест на българските граждани, свързана с удължаването на сроковете за издаване на документи за самоличност, разрешителни за оръжия и документи за газовите уредби. 

Маринов уточни, че в момента се инсталират термокамери на всички сухоземни граници, като ГКПП "Калотина" вече е оборудван. Маринов заяви, че гражданите, които влизат, подлежат на медицинска проверка. По думите на вътрешния министър продължава и контролът по спекулата, проверките по аптеките и борбата с контрабандата, като са предотвратени 200 000 броя маски, с които е направен опит да бъдат контрабандирани.

Началникът на кризисния щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски заяви, че към момента има 81 потвърдени случая на вируса у нас. По думите му е рано да се каже, че ситуацията е овладяна. Началникът поясни, че вече са получени първите образци за облеклата, които са с 15-кратна защита. Според него до края на седмицата се очакват минимум 8000 облекла да бъдат готови. Ген. Мутафчийски обясни, че това са облекла, които са предназначени за лицата, които работят в местата с коронавирус. Началникът на щаба потвърди, че не е необходимо всеки един български гражданин да има маска, кото посочи, че проблемът с недостига е в глобален мащаб. По отношение на тестерите генерал Мутафчийски каза, че бързите тестове имат няколко недостатъци и неслучайно те не са влезли масово в употреба в страните, в които се работи с коронавирус инфектирани.

Президентът: Да мислим за здравето на хората, но да запазим работните места

В условията на кризисната ситуация с овладяване на разпространението на коронавируса и предвид ограничения финансов ресурс най-важното ...

Ген. Мутафчийски уточни, че частните болници искат-неискат, трябва да се включат в борбата с коронавируса. По думите му по места се създават оперативни щабове, които ежедневно разискват проблемите. Според Мутафчийски заболеваемостта е със слаба интензивонст в страната и все още сме в дъното на кривата. 

Министър Ананиев от своя страна коментира, че частните болници искат да участват в борбата срещу кризата с коронавируса.

Премиерът Бойко Борисов отново заяви, че сме във война с невидим противник. От излишък, вече сме на 3.5 млрд. дефицит, защото бюджетът не се попълва, а всеки месец отиват милиарди за пенсионната система. Споделяме отговорността и се мъчим да се справим с кризата", коментира Борисов. Той запозна държавният глава с решенията, които са взети от вчера вечерта, по време на конферентната връзка с европейските лидери. Борисов потвърди, че се взело решение за затваряне на границите на ЕС, като каза, че е поискал писмена заповед от Брюксел. Министър-председателят посочи, че България участва във всички поръчки на Европейската комисия и коментира, че интересът към текстилната индустрия на страната ни е огромен. Премиерът заяви, че първо ще бъде презадоволен нашият пазар. Борисов коментира, че българите вече се дисциплинират и разбират, че мерките са ни адекватни и целят едно-единствено нещо: да не се събират хора на едно място.

Повече по темата гледайте във видеото.

Още за коронавируса ще откриете в нашия блог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика