Русия ни иска обяснение какво нарушение е извършила във въздушното пространство на НАТО (ВИДЕО)

2485

Руската страна изразява “искрено недоумение“ от министъра на отбраната на България и иска обяснение от Ненчев за какво нарушаване на въздушните на НАТО говори.  Това става ясно от думите на ген. Игор Конашенков, говорител на министерството на отбраната на Русия. 

Той поиска България да обясни допълнително за какво нарушение на въздушните граници на НАТО става дума, след като министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че е зачестило навлизането на руски самолети в зоната на отговорност на българската бойна авиация и това са "провокации с неясна цел".

Ще плащаме милиони на чужди военни да ни пазят небето

Ако чужда армия охранява небето ни, това ще струва почти 10 млн. лева годишно. Вече тече подготовка Полша да охранява заедно с нас възд...

Конашенков поиска министърът да обясни колко далеч от българското въздушно пространство минава зоната на отговорност на НАТО.

Понеже министерството неведнъж било заявявало, че полетите над Черно море стават с включени транспондери и в пълно съответствие с международните стандарти, руската страна изразява искрено недоразумение от думите на министъра на отбраната на България.

"Преди всичко бихме искали пояснения – и то не само пред нас – от господин министъра колко далеч от въздушните граници на България се простират границите на зоната за отговорност на въздушното пространство на НАТО, която те си въобразяват", попита Конашенков, цитиран от Mediapool.

Той допълни, че до днес нито едно съобщение от министерството на отбраната на България не е постъпвало. "Затова преди да каже пред телевизионните камери за предприемане от българското военно ведомство на "превантивни мерки" за реагиране, бих препоръчал на господин министъра първо да провери докладите на своите подчинени за реалното състояние на нещата."

Пред Нова телевизия Ненчев заяви, че не знаел какво е официалното обяснение на Русия за тези инциденти, защото разговорите по темата се водели по дипломатически канали.

Той каза, че при всяко подобно непозволено навлизане на самолет във въпросната зона налага вдигането на български изтребители, което хаби доста ресурси. Някои от тези самолети обаче били пътнически и навлизането им в зоната на отговорност се дължало на неразбирателства при организацията на въздушния трафик.

Руски медии разпространиха изявлението на ген. Конашенков под заглавия "България откри нещо".

ВИЖТЕ ВИДЕО

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика