С 30% по-висока смъртност сме имали в 2017 г., защо са си мълчали премиерът и МЗ, питат от АБВ

3166
С 30% по-висока смъртност сме имали в 2017 г., защо са си мълчали премиерът и МЗ, питат от АБВ
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

През първите 6 месеца на 2020 г. се наблюдава най-ниската смъртност за периода 2015 – 2020 година, съобщи Румен Петков, представяйки статистически данни. "За последната седмица на октомври 2020 г. са починали 2662 души, докато за втората седмица на януари 2017 г. този брой е достигнал 3189", посочи той и попита: "Защо януари не сме имали притеснения, защо януари ги нямаше всички тези самодейци в ефира, които да ни плашат с енергичността, с която го правят сега".

С близо 30% по-висока смъртност сме имали през януари 2017, в сравнение с октомври 2020 г., изтъкна Петков. "Тази непоследователност и неспособност на Борисов и борисовщината да направят обективна оценка задава много въпроси: Защо тогава са си мълчали и министър-председателят и министъра на здравеопазването? Защо си е мълчала СЗО? Защо тогава не е имало алармиране на обществеността по проблема, свързан със смъртността?", добави той. Петков подчерта, че по цялата серия въпроси "човекът с шкафчето" и "магистралката", както нарече здравния министър, трябва да дадат ясни отговори.

Румен Петков: Отечеството е в опасност, АБВ свиква протест

Обезпокоени от хаоса в регламентите, които се пускат от здравното министерство и правителството, АБВ свикват протестен митинг на 10 ное...

Лидерът на АБВ изрази съмнения дали някога ще имаме обективен анализ на причините за смъртните случаи и разкритикува продължаващото отчитане на бройки направени проби и починали от COVID-19, без диференциация на съпътстващи заболявания.

Някой ще обясни ли какво правим с планираните и отложени операции; някой ще излезе ли да каже колко души с инфаркт умряха само защото не могат да ги приемат в болница, продължи с въпросите Петков.

Какво стана с PR-акцията в спортната зала на Русе, където бяха извадени много легла от военния резерв, бяха сложени и беше казано, че при необходимост ще бъде превърната в COVID-лечебница и колко ни струваше това удоволствие, попита още лидерът на АБВ. Според него, освен PR на военния министър, друг ефект нямаше, а същото беше направено и със зала Арена Армеец. Правим едни неща, за които плащаме ние и после няма никакво движение и самите ние някак услужливо ги изхвърляме от паметта си, коментира Петков.

Продължава бавенето на легализацията на втория тест, който е в пъти по-евтин от ПСР-теста, посочи още лидерът на АБВ и заключи: "Нашето правителство продължава да се държи като управляващо COVID-бизнеса, а не като институция, която трябва да води битка с COVID -пандемията".

АБВ с протест „Неадекватните мерки срещу COVID-19 убиват“

АБВ събра граждани на митинг-протест пред Министерството на здравеопазването. Събитието под наслов „Неадекватните мерки срещу COV...

"Здравният министър се колебае като магистралка – ще си вземем 13 – 14 милиона", коментира Петков темата за ваксините и контрира: "С какви пари и как се гарантира тяхната ефективност, как се гарантира, че ще отговарят на интересите и здравето на българските граждани". Лидерът на АБВ е категоричен, че "министър-председателят и тази магистралка Ангелов", които обявиха, че ние инвестираме във ваксината, трябва ясно да отговорят какви средства къде сме инвестирали и кои са ваксините, върху които се съсредоточаваме приоритетно, кои са ваксините, които ще обслужат по най-добрия начин българските граждани, както и докъде и как са приключили тестванията на различните ваксини, за да може инвестицията да е оправдана. "Да се каже ясно – инвестираме с решение на българското правителство, инвестираме по този начин, преценили сме да се закупят толкова ваксини", настоява Петков. 

Автор: Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика