СДС ще участва в изборите с коалицията Реформаторски блок

985
СДС ще участва в изборите с коалицията Реформаторски блок
Снимка: БГНЕС

Вътрешна анкета показва, че 91,89% искат СДС да се яви във формат коалиция от партии Реформаторски блок. Това заяви лидерът на СДС Божидар Лукарски след провеждане на заседание на Националния съвет на партията.

Лукарски обясни, че е искал да чуе какво мислят всички организации на СДС и са били обсъдени много хипотези, относно коалиционната политика на партията с оглед на предстоящите избори.

„Основното, което направихме в духа на старите традиции на СДС, в духа на демократичните принципи, което сме изповядвали винаги и новаторството, беше анкета сред членовете на НС на СДС по отношение на предпочитаните варианти за коалиционна формула, под която да се явим на тези избори. Резултатите са, че 91,89% искат СДС да се яви във формат коалиция от партии РБ. 8,11% искат формат извън РБ. 51 души от членовете на НС са гласували за БЗНС и 52 души за ДСБ”, обясни Лукарски.

СДС решава с анкета как ще се яви на изборите

На 17 януари ще се проведе Национален съвет на Съюза на демократичните сили (СДС) в зала „Киев“ на Парк хотел „Москва...

Той обясни, че очаква ясно изявление къде е позиционирана „Да, България” в политическото пространство. „Решението на НС на СДС е съвсем ясно и е свързано с преговори с всички потенциални партньори в дясно-център. Извън това пространство не можем да водим преговори, с когото и да било. Притесняват ме партии, които не се дефинират нито като леви, нито като десни”, допълни лидерът на СДС.

Главният секретар на СДС Филип Кирев посочи, че НС на СДС е взело решение да упълномощи Националния изпълнителен съвет да води преговори с всички десноцентристки партии за общо явяване на изборите, в срок до 5 дни преди крайния срок за регистрация. Другото решение е, че НС на СДС упълномощава Лукарски да подпише споразумение за явяване на изборите.

На въпрос относно това, че председателят на ДСБ Радан Кънев е запазил в СГС името „Републикански блок”, Божидар Лукарски посочи, че процедурно, когато регистрираш една формация не можеш да регистрираш друга формации със същата абревиатура.

От друга страна Лукарски изтъкна, че като участник в това управление счита, че това, че СДС е част от управлението не е грешка. „Участие в управлението в световен мащаб носи рискове с негативно отношение на избиратели, но, за да правиш реално реформи трябва да участваш в управлението. Другото е говорене от страни и чертаене на алтернативи, които на практика няма как да се случат, едно е да говориш, съвсем друго е да направиш. СДС свърши не малко като част от управлението и резултатите са видими”, убеден е още Божидар Лукарски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика