Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сериозна глоба грози Николай Денков за билбордовете с Борисов и Пеевски

28 май 2024, 16:29 часа • 5648 прочитания

5000 лева глоба грози бившия премиер Николай Денков за билбордовете с Бойко Борисов и Делян Пеевски. Това заяви на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.

По жалба на ГЕРБ ЦИК нареди на областните управители на София и Пловдив да свалят билбордове на "Продължаваме Промяната - Демократична България", които "накърняват добрите нрави, честта и доброто име на други кандидати". Става въпрос за билбордове, на които са сложени снимки на Денков, Борисов и Пеевски, на фона на които е зададен въпрос "Какъв искате да бъде вашият премиер". Още: Билбордове, карикатури, мемета - какво се опитват да ни кажат партиите? Анализ на Даниел Киряков (ВИДЕО)

"Използването на лицата на други кандидати, предложени от други партии и коалиции за същия вид избор в един и същ агитационен материал - билборд, представлява призив за гласуване в подкрепа на кандидата на партията или коалицията, от чието име се разпространява агитационният материал, съответно за неподкрепа за другите кандидати. Освен че с описаното използване на агитационни материали се накърняват добрите нрави по смисъла на чл. 480, ал. 2 във връзка с чл. 183, ал. 4 ИК, е налице и призив за неподкрепа на кандидат по смисъла на §1 т.17 ИК.", се казва в мотивите на ЦИК. Още: Борисов към Денков: Сложи си на билборда Киро и Асен

Самият Денков отрече да е поръчвал билбордовете и заяви, че ако му бъде наложена глоба, ще обжалва.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес