СГС обясни на ДОСТ защо още не е регистрирана

2091
СГС обясни на ДОСТ защо още не е регистрирана
Снимка: БГНЕС

Единствено и само съдебният състав по делото е компетентен да извършва проверка за допустимост и редовност на документите за регистрация на партия ДОСТ, както и да предприема процесуални действия за разглеждане на делото в открито заседание. Председателят на Софийския градски съд няма и не може да има правомощия и контрол върху тази преценка. Това се казва в писмо на шефа на СГС Калоян Топалов до лидера на партия ДОСТ Лютви Местан.

Писмото е в отговор на молба на Местан, в която лидерът на ДОСТ се оплаква, че делото за регистрация на партията се бави неоснователно.

С разпореждане от 1 юни докладчикът по делото съдия Лилия Илиева е отправила няколко препоръки към устава на ДОСТ във връзка с регистрацията на партията и е поставила няколко въпроса, информира "Правен свят".

Местан призова за предсрочни избори напролет

Предсрочни парламентарни избори са възможни през пролетта на следващата година, но резултатите от президентските може да ускорят този п...

Така например съдийката смята, че думата "установяване" в израза "установяване на чувство на национално достойнство" трябва да бъде заменена с думата "утвърждаване" или с друга дума, защото думата "установяване" не означава "утвърждаване".

Съдът иска още от ръководството на ДОСТ да посочи "конкретно кои са реформаторските сили в българското общество", защото в документите на партията било записано, че това е обществена група, която се характеризира с желание за извършване на реформи. Според съдия Илиева обаче не става ясно "къде следва да бъде търсена тази група".

Освен това има и изискване към ДОСТ да уточнят "конкретните способи, с които ще се осигури независимостта на българските медии от олигархичните обръчи". Отправят се и препоръки към ДОСТ като например "да даде в устава пример за решителни и всеобхватни реформи в съдебната власт като условие за решително противодействие на задкулисието".

Ден след разпореждането, Лютви Местан депозира оплакването си в СГС. Председателят на съда Калоян Топалов разпоредил проверка, която показала, че делото не е насрочено за разглеждане, защото съдийката е преценила, че има "нередовности на заявлението, за отстраняването на които са постановени съответни разпореждания".

Съдът откри нередности в заявлението за регистрация на ДОСТ

Делото за регистрацията на партия ДОСТ на три пъти не е било насрочвано заради открити нередности в заявлението на формацията. Това съо...

"Упражняването на контрол върху тази преценка е извън правомощията на административния ръководител и е несъвместимо с установените от Конституцията, Закона за съдебната власт, процесуалните закони и международните актове принципи за независимост, безпристрастност и решаване на делата въз основа на доказателствата, закона и по вътрешно убеждение на съдебния състав, на който са разпределени на случаен принцип", казва Топалов.

И разяснява, че контролът за законосъобразност по отношение на постановените съдебни актове, включително в производството по регистрация на политическа партия, се осъществява по реда на инстанционния контрол или "чрез самостоятелното им обжалване, ако такова е предвидено или чрез обжалване на съответния краен акт, ако става дума за процесуални действия по движение на делото, за които не е предвидено самостоятелно обжалване".

Преди дни лидерът на партията Лютви Местан обвини БСП, че се меси в работата на съда и поради това все още ДОСТ не е официално регистрирана, пише Topnovini.bg. Той помоли съдът за безпристрастност и да работи без забавяне.

ДОСТ подадоха документите си за регистрация преди повече от месец. Actualno.com припомня, че тогава лидерът на партията Лютви Местан заяви, че е сигурен, че формацията ще бъде регистрирана. Той обясни, че са внесени 9180 заявления за членство, а останалите необходими документи за официалната регистрация на ДОСТ са в общо 47 тома.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика