X
 
 

Ще има ли ВАС нов председател?

937 0
photo of Ще има ли ВАС нов председател?
Снимка: Нова република
Новият председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков може и да не встъпи в длъжност, ако президентът Румен Радев не подпише указа за назначението му. Самият Радев намекна в интервюто си пред Нова телевизия, че такъв развой на нещата е съвсем възможен.

"Редно е председателят да бъде избран от новия ВСС, избран по новите правила, които са по-демократични. Въпросът за подписването на указа трябва да бъде обмислен, това е много сложен въпрос", каза Радев.

ВСС официално предложи Чолаков за председател на ВАС

ВСС изпрати предложение до президента за назначаването на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд. „Днес,...

Вчера, 13 септември, пет извънпарламентарни партии - ДСБ, Зелените, "Да, България", ДЕОС и БЗНС, поискаха от Радев да не подписва указа за утвърждаване на Чолаков като председател на ВАС. Един от основните аргументи - не беше установено несъмнено наличие на високи нравствени качества. Става въпрос за придобити от Чолаков с цесии имоти край морето, на територията на община Балчик - два в село Стражица, шест парцела в село Ляхово и три в село Гурково, които обаче той не е декларирал пред Сметната палата.

"При изслушването на кандидатите в пленума на ВСС към г-н Чолаков бяха отправени въпроси във връзка с данните за неговото имотно състояние, които подлежат на деклариране пред Сметната палата, респективно, които са предмет на деклариране в рамките на процедурата за избор за председател на ВАС. Той не даде убедителен отговор защо не е декларирал придобитите от него вземания по десет договора за цесия, сключени през 2011 г. и отразени в имотния регистър през 2012 г., когато вече е заемал длъжността съдия във ВАС. Въпреки че данните от имотния регистър са публични, ВСС не извърши надлежна проверка, така че да опровергае разумните съмнения за неуместно поведение на г-н Чолаков", посочват партиите. 

Ето какво каза Чолаков по въпроса: "В началото на 2011 г. дадох в заем на свой приятел 50 000 лв. като договореното връщане на сумата от него беше 30 декември 2011 г. През месец декември 2011 г., поради неплащане на дължимата сума, той ми прехвърли вземания за същия размер на даденото от мен. Прехвърлените вземания бяха по 10 предварителни договора за придобиване на общо около 100 дка ниви в района на Община Балчик.

Пленумът на ВСС ще изслуша двамата кандидати за председател на ВАС

Пленумът на Висшия съдебен съвет ще изслуша на 11 септември 2017 г. двамата кандидати за председател на Върховния административен съд &...

Като цедент съм приел всички подписани от първите страни в договорите условия и в тях няма никакви уговорени лихви, като по този начин съм встъпил и в учредените вече от първите страни ипотеки с цел обезпечение на дължимото ми. Всички 10 сделки са идентични. Според условията предварителните договори стават окончателни през 2021 г. и това е причината тези земи да не са вписани в имотната ми декларация, подадена в Сметната палата, като съм декларирал само предварителните договори, по които съм встъпил като цедент и към момента въпросните имоти не са придобити от мен".

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Хиляди деца отделени от родителите им и ...

Кадри на плачещи деца, изтръгвани от ръцете на родителите им, шокираха света. Кадри не от другаде, а от САЩ - страната, гордееща се неи...

missing image
АФИС: Българите имат най-голямо доверие ...

Безспорно институциите, които се ползват с най-голямо доверие сред българските граждани са националният омбудсман и президентът на Репу...