Ще има ли ВАС нов председател?

1552
Ще има ли ВАС нов председател?
Снимка: Нова република

Новият председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков може и да не встъпи в длъжност, ако президентът Румен Радев не подпише указа за назначението му. Самият Радев намекна в интервюто си пред Нова телевизия, че такъв развой на нещата е съвсем възможен.

"Редно е председателят да бъде избран от новия ВСС, избран по новите правила, които са по-демократични. Въпросът за подписването на указа трябва да бъде обмислен, това е много сложен въпрос", каза Радев.

ВСС официално предложи Чолаков за председател на ВАС

ВСС изпрати предложение до президента за назначаването на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд. „Днес,...

Вчера, 13 септември, пет извънпарламентарни партии - ДСБ, Зелените, "Да, България", ДЕОС и БЗНС, поискаха от Радев да не подписва указа за утвърждаване на Чолаков като председател на ВАС. Един от основните аргументи - не беше установено несъмнено наличие на високи нравствени качества. Става въпрос за придобити от Чолаков с цесии имоти край морето, на територията на община Балчик - два в село Стражица, шест парцела в село Ляхово и три в село Гурково, които обаче той не е декларирал пред Сметната палата.

"При изслушването на кандидатите в пленума на ВСС към г-н Чолаков бяха отправени въпроси във връзка с данните за неговото имотно състояние, които подлежат на деклариране пред Сметната палата, респективно, които са предмет на деклариране в рамките на процедурата за избор за председател на ВАС. Той не даде убедителен отговор защо не е декларирал придобитите от него вземания по десет договора за цесия, сключени през 2011 г. и отразени в имотния регистър през 2012 г., когато вече е заемал длъжността съдия във ВАС. Въпреки че данните от имотния регистър са публични, ВСС не извърши надлежна проверка, така че да опровергае разумните съмнения за неуместно поведение на г-н Чолаков", посочват партиите. 

Ето какво каза Чолаков по въпроса: "В началото на 2011 г. дадох в заем на свой приятел 50 000 лв. като договореното връщане на сумата от него беше 30 декември 2011 г. През месец декември 2011 г., поради неплащане на дължимата сума, той ми прехвърли вземания за същия размер на даденото от мен. Прехвърлените вземания бяха по 10 предварителни договора за придобиване на общо около 100 дка ниви в района на Община Балчик.

Пленумът на ВСС ще изслуша двамата кандидати за председател на ВАС

Пленумът на Висшия съдебен съвет ще изслуша на 11 септември 2017 г. двамата кандидати за председател на Върховния административен съд &...

Като цедент съм приел всички подписани от първите страни в договорите условия и в тях няма никакви уговорени лихви, като по този начин съм встъпил и в учредените вече от първите страни ипотеки с цел обезпечение на дължимото ми. Всички 10 сделки са идентични. Според условията предварителните договори стават окончателни през 2021 г. и това е причината тези земи да не са вписани в имотната ми декларация, подадена в Сметната палата, като съм декларирал само предварителните договори, по които съм встъпил като цедент и към момента въпросните имоти не са придобити от мен".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика