Ще се стигне ли до политически трус след оставката на Стефан Янев?

5407
Ще се стигне ли до политически трус след оставката на Стефан Янев?
Снимка: БГНЕС

Смяната на Стефан Янев е грешка. В този момент това създава напрежение в държавата, от което България няма нужда. Янев имаше една умерена политика и говореше умерено. Неговата позиция по определени въпроси беше неутрална, което беше добре. Това мнение изрази в студиото на Нова телевизия политическият анализатор Слави Василев по повод поисканата от премиера Кирил Петков оставка на министъра на отбраната Стефан Янев.

„Да се сниши България белким ни се размине. Не може да сме неутрална държава, за да дойдат руски туристи, за да имаме руски газ“, заяви от своя страна адвокатът Николай Хаджигенов.

Случаят "Стефан Янев" показа - България е слаба

Оставката на военния министър Стефан Янев е първият голям директен удар върху България от войната в Украйна. Тепърва обаче ще проличава...

Според социологът Андрей Райчев нещата са по-сложни, отколкото изглеждат. „Ситуацията е такава, че като кажеш Украйна и не сложиш точка, а кажеш но, си убит“, смята той.

„Янев трябваше да замълчи. Пред очите ни се извършва чудовищна агресия“, добави още Райчев. Според него с оставката на Янев е бил ударен шамар на Румен Радев, но президентът е запази самообладание. „България в момента трябва да е единна“, добави социологът.

„Тази оставка решава политически проблеми“, смята журналистът Асен Григоров. Той добави, че като служебен премиер Янев се е държал много адекватно, но като военен министър той не го е направил. „Оставката е напълно логична“, категоричен бе той.

За войната в Украйна

"Украйна е изненада не само за целия свят, но и за Русия. В началото руснаците нарекоха нахлуването спецопирация, защото те си представяха, че ще влязат в Украйна, войската ще се разбяга, правителството също и във всичко това има донякъде нещо вярно. Но не стана така. Това е огромна изненада. Руснаците си мислеха, че нещата ще станат лесно", коментира Андрей Райчев.

Стефан Янев: По никакъв начин не мога да бъда повече част от тази правителствена конструкция

"Обръщам се с изключителна признателност към българските граждани, които застанаха зад мен. Разбира се, по никакъв начин не мога да бъд...

"Ако Украйна е станала нация, ако хората са обединени, то тогава Путин няма ход. Той няма път назад", добави социологът.

Според него опасното е, че Путин няма изход. "Страшното е, че може да се стигне до копчето, за което той разказва", коментира Райчев.

"Всички смятахме, че е немислимо в 21 век да има война. След като видяхме този акт на агресия, Европа не реагира, не отвърна със същото. И сега битката е отвъд войната - дали смятаме, че светът може да се управлява без агресия, по един цивилизован начин. Дали сме преминали напред или не. Ще видим дали можем да живеем в мир или силата ще вземе властта, както беше преди Втората световна война", коментира  Слави Василев.

"Силата е зло. Не трябва да допускаме то да бъде напудрено и да се излъжем, че има нещо добро. Няма никакво оправдание за война, няма оправдание да влезеш с такнове и ракети в съседна страна", каза от своя страна Николай Хаджигенов.

"Путин върви идеално по стъпките на Хитлер", допълни адвокатът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ПП-ДБ искат извънредно заседание на НС заради увеличението на пенсиите

Надежда Йорданова: Към ПП-ДБ има атака след атака и скандал след скандал

Бойко Борисов: Иванов и Атанасов не искаха Асен Василев за финансов министър (ВИДЕО)

ЦИК определи реда на участие в процеса на удостоверяване

Военният министър иска България да се настани в европейската отбранителна база

"Продължаваме промяната" за пенсиите: Ограбване на българския народ няма да мине

Какво свършиха депутатите от 49-ото Народно събрание?

Заявления за гласуване в чужбина се подават само до утре

С 30% активност на 9 юни сливането на власт и корупция е гарантирано*

Колко от младите българи ще гласуват на евровота, според Евробарометър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика