Сигнал до Петков и Рашков за нередности на Караджов и "Автомагистрали" относно "Хемус"

7298
Сигнал до Петков и Рашков за нередности на Караджов и "Автомагистрали" относно "Хемус"
Снимка: Facebook

Институтът за пътна безопасност (ИПБ) изпрати писмо до премиера в оставка Кирил Петков и до вътрешния министър в оставка Бойко Рашков, в което сигнализира за нередности около „Автомагистрали“ и действия на регионалния министър в оставка Гроздан Караджов, свързани с изграждането на АМ "Хемус".

Става въпрос за това, че новоназначеното от Караджов ръководство на държавното дружество е изготвило и обявило на сайта си незаконосъобразна процедура за избор на подизпълнители за обекти от инфраструктурата на автомагистрала „Хемус“ – тунелите „Правешки ханове“ и „Топли дол“. Според ИПБ е налице нарушение за избор на подизпълнител от страна на „Автомагистрали“ – съгласно вътрешни правила на дружеството, създадени при управлението на ГЕРБ, които са в противоречие със Закона за обществените поръчки (ЗОП).

Бившата шефка на "Автомагистрали" посочи ново име в безкрайната серия за пътното строителство

Има ли интерес зад освобождаването на шефката на "Автомагистрали"? Този въпрос излезе след интервюто на Десислава Христова в Студио Act...

От избора на изпълнител не става ясно какви са ценовите оферти, нито на какви цени са сключени договорите, сигнализират от ИПБ и настояват за пълна проверка. Писмото е адресирано и към председателя на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Юлия Ненкова.

Процедурата на сайта на „Автомагистрали“ е с краен срок 22 юни 2022 г. В крайна сметка е сключен договор с една и съща фирма, избрана и за двете обявени позиции.

Публично известен факт е, че миналата година бяха прекратени договорите за текущ ремонт и поддържане (ТРП) от Агенция “Пътна инфраструктура“ с всички изпълнители по договори, по които предвиденият финансов ресурс е многократно надвишен. Установи се, че тази практика е изкривила реалността между предвиден бюджет и разходен бюджет - без наличие на осигурени средства, като средствата са били разплащани в края на всяка бюджетна година от излишъците.

„Автомагистрали“ ЕАД е едно от дружествата, чиито договори бяха прекратени частично и въз основа на тях бяха сключени допълнителни споразумения за подсигуряване на зимното поддържане, което е ключово за пътната безопасност и националната сигурност, както и за довършване на неотложни, спешни, стартирали вече дейности, включително и аварийни. Въпросните споразумения бяха удължени до септември от сегашното ръководство на АПИ и МРРБ, предвид факта, че не успяха да проведат процедури по ЗОП за подсигуряване на нови и действителни договори с изпълнители по тези жизненоважни за страната дейности, припомнят от ИПБ.

„Независимо от горното, по така действащите допълнителни споразумения дружествата, в частност „Автомагистрали“, имат съответните задължения и те са ясно разписани както в тях, така и в основните, но вече частично прекратени договори за ТРП. За тях важат всички правила, така както са разписани в договорите и съгласно Закона за обществените поръчки (ЗОП), на чието основание са били и сключвани“, пишат от ИПБ в отвореното писмо към Петков, Рашков и шефа на КЗК.

Ексшефка в "Автомагистрали" разказа за Гроздан Караджов, ГЕРБ и вечните драми с ремонта на пътищата ни

"Категорично не харесвам Гроздан Караджов. За мен цялата политическа обстановка в момента е гнусна. В последните дни всеки плюе срещу в...

„Ръководството на държавното дружество (новоназначено от министър Караджов) в разрез със ЗОП, договорите и допълнителните споразумения, е изготвило и обявило на сайта на АМ (б.а. – „Автомагистрали“) процедура за избор на изпълнители на дейности (СМР) за обекти от пътната инфраструктура на автомагистрала „Хемус”. Дейностите, видно от публикуваната в процедурата количествено-стойностна сметка, са типични дейности по ремонт на обекти, попадащи в обхвата на горецитираните договори и допълнителни споразумения. Видно е, че тази процедура е на основание вътрешни правила, няма нищо общо със ЗОП и поканата е отправена до всички възможни кандидати, т.е. всеки, извън официалните подизпълнители на „Автомагистрали“, съгласно основния договор за текущ ремонт и поддръжка за автомагистрала „Хемус” в конкретния случай. Видно е, че са се явили няколко кандидати за двете обявени позиции и е избран един и същи, който е и подизпълнител на АМ, но са участвали и други лица“, пишат от ИПБ.

Не е ясно какви са ценовите оферти, нито на какви цени са сключени договори с класираната на първо място фирма. Не се знае и дали те са същите, или различни (по-високи например) от цените по допълнителните споразумения, респективно по основните, частично прекратени договори. 

„При проверка на документите и съпоставяне на цифрите ще се установи има или няма финансова щета. Не е ясно и защо ръководството на АМ си е позволило грубо да нарушава закона, след като няма право да обявява подобни процедури по свои правила, както и по никакви други, освен съгласно съществуващите и в сила допълнителни споразумения. Не е ясно и как министър Гроздан Караджов упражнява правата на собственик на капитала и защитава държавния интерес, след като повече от месец той не упражнява контрол върху дейността на своите довереници, избрани лично от него след  конкурс“, допълва се в писмото.

„Очевидно е, че е налице погазване на закона, безотговорно отношение и липса на компетентност от страна на всички гореспоменати лица. С оглед гореизложеното, моля да предприемете проверка съгласно своята компетентност относно действия и бездействия на ръководството на „Автомагистрали“ ЕАД и на министър Караджов, във връзка с изложеното в настоящия сигнал“, пишат от Института за пътна безопасност.

Припомняме, че в края на юни тази година Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) издаде общо 11 наказателни постановления за установеното незаконно строителство в участъците 4 и 5 от АМ "Хемус".

АДФИ констатира сериозни нарушения при строежа на магистрала "Хемус"

При проверка на Агенция за държавна финансова инспекция в Агенция „Пътна инфраструктура“ относно изграждането на магистрала...

АМ "Хемус" стана основата на един от най-големите скандали у нас през последната година. Вътрешният министър Бойко Рашков изнесе още миналата есен информация, че са изпрани над 53 милиона лева, предназначени за строежа на лот 5. По-рано през юни той разкри, че част от тях били използвани за строеж на луксозни хотелски комплекси и вилни селища, други тръгнали в посока Дубай. Б

Борислав Колев беше обвинен за изпиране на над 53 млн. лв., предназначени за строежа на ЛОТ-5 от "Хемус". В края на миналата година стана ясно, че той е човекът, при когото са пристигнали всички пари, изтеглени на 52 трансакции между юни 2020 и септември 2021 г., след като са били пренасочени по сметки на кухи фирми. Според прокуратурата Колев е участвал в създаването на мрежа от такива фирми, като набирал и мотивирал различни лица да станат фиктивни управители.

Припомняме, че именно Гроздан Караджов бе една от основните фигури, свързани с излизането на "Има такъв народ" от управляващата коалиция. От "Продължаваме промяната" обвиниха вицепремиера в оставка, че е настоявал за близо 4 млрд. лв. за МРРБ, които да бъдат вписани в актуализацията на бюджета. Самият той отрече, като каза, че парламентът поискал подобно решение.

По-късно Кирил Петков заяви, че властта е дала 2 милиарда за антикризисни мерки и това е по-добре, отколкото да отидат в джоба на 8 души, наречени "бебетата на Гроздан". Караджов нарече думите на премиера в оставка "фантазии".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика