Издадоха 11 наказателни постановления за незаконно строителство на АМ "Хемус"

5113
Издадоха 11 наказателни постановления за незаконно строителство на АМ "Хемус"
Снимка: Асоциация за защита на потребителите

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) e издала общо 11 наказателни постановления за установеното незаконно строителство в участъците 4 и 5 от автомагистрала „Хемус“.

Установеното от органите на ДНСК строителство е без одобрени инвестиционни проекти и без издадено разрешение за строеж, в нарушение на чл. 148, ал. 1 и чл. 137, ал. 3 от Закона за устройство на територията /ЗУТ/, т. е. незаконно. При проверките е констатирано, че се извършват строително-монтажни работи, включително изкопи, насипи, пътни легла и съоръжения на участъци 4 и 5 на АМ „Хемус“, която е строеж първа категория. Тези дейности са извършени в имоти държавна, общинска и частна собственост, за които производствата по отчуждаване не са приключили към датата на проверката.

Гроздан Караджов с епитет "Продължаваме лъжата" заради модела "АМ Хемус"

"Лъжа е, че съм искал да се плаща по тези договори. В проекта на решение на НС, което аз изпратих на Лена Бориславова, тя лично го попр...

Наказателната процедура започна през декември 2021 г. и януари 2022 г., припомнят от ДНСК. Тогава бяха връчени актове за административно нарушение на изпълнителя „Автомагистрали“ ЕАД и строителните компании, с които има сключени договори за лотове №4 и №5. Става въпрос за „АБ“ АД, „Парсек Груп“ ЕООД, „Автомагистрали Хемус“ АД и „Водно строителство Благоевград“ АД. Фирмите имат 14-дневен срок за обжалване на санкциите.

АМ "Хемус" стана основата на един от най-големите скандали у нас през последната година. Вътрешният министър Бойко Рашков изнесе още миналата есен информация, че са изпрани над 53 милиона лева, предназначени за строежа на лот 5. По-рано през юни той разкри, че част от тях били използвани за строеж на луксозни хотелски комплекси и вилни селища, други тръгнали в посока Дубай.

Борислав Колев беше обвинен за изпиране на над 53 млн. лв., предназначени за строежа на ЛОТ-5 от автомагистрала "Хемус". В края на миналата година стана ясно, че той е човекът, при когото са пристигнали всички пари, изтеглени на 52 трансакции между юни 2020 и септември 2021 г., след като са били пренасочени по сметки на кухи фирми. Според прокуратурата Колев е участвал в създаването на мрежа от такива фирми, като набирал и мотивирал различни лица да станат фиктивни управители. В края на май министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов заяви, че няма никакви строителни гаранции за АМ "Хемус", защото около 490 милиона лева, намиращи се в сметката за строителството на магистралата през лятото на миналата година, са взети за първите компенсации за тока през септември-октомври 2021 г.

Борислав Колев беше обвинен за изпиране на над 53 млн. лв., предназначени за строежа на лот 5. В края на миналата година стана ясно, че той е човекът, при когото са пристигнали всички пари, изтеглени на 52 трансакции между юни 2020 и септември 2021 г., след като са били пренасочени по сметки на кухи фирми. Според прокуратурата Колев е участвал в създаването на мрежа от такива фирми, като набирал и мотивирал различни лица да станат фиктивни управители.

В края на май министърът на регионалното развитие (б.а. - вече в оставка) Гроздан Караджов заяви, че няма никакви строителни гаранции за АМ "Хемус", защото около 490 милиона лева, намиращи се в сметката за строителството на магистралата през лятото на миналата година, са взети за първите компенсации за тока през септември-октомври 2021 г.

Съдът: Хора на високи държавни позиции са замесени в схемата за пране на пари от АМ "Хемус"

По делото за АМ „Хемус“ са събрани доказателства, че е налице „добре организирана и планирана схема за пране на пари,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com