Симеон Славчев, МИР: В Казахстан провокатори искат хаос, а не социална справедливост

4401
Симеон Славчев, МИР: В Казахстан провокатори искат хаос, а не социална справедливост
Снимка: ПП МИР

Действията на въоръжените групи в Казахстан, които използваха общественото недоволство, за да ескалират напрежението, целят не да се понижат цените на втечнения газ, а провокиране на хаос, безредици, насилие, дестабилизиране на Казахстан и региона. Това се казва в позицията на председателя на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) Симеон Славчев.

„От действията на нападателите ясно се вижда, че те нямат нищо общо с протестиращите жители на Мангистауска област, които излязоха на мирни демонстрации срещу  новите високи цени  на дребно на втечнения газ в Казахстан. Нещо повече – освен че първоначалните протести бяха мирни,  след намесата на президента на Република Казахстан Касъм-Жомарт Токаев, който разпореди и веднага беше коригирана цената на втечнения газ в Казахстан, протестиращите излязоха с официална позиция, че прекратяват протеста, тъй като техните искания са изпълнени. Тоест трябва да се направи ясно разграничение между мирно протестиращите граждани, които прекратиха своя протест, и нападателите, които в момента вилнеят и рушат в Казахстан“, казва Симеон Славчев.

Лидерът на партия МИР дава висока оценка на решителните действия на президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев за запазване на социалния мир в Република Казахстан.

„Изразявам дълбокото си убеждение, че президентът на Република Казахстан, който пое и длъжността Председател на Съвета за сигурност ще направи всичко възможно и необходимо, за да гарантира просперитета на страната и подобряването на живота на обикновените хора в приятелски Казахстан“, заявява още Симеон Славчев.

Симеон Славчев МИР: Кирил Петков трябваше първо да се срещне с патриарх Неофит

Първото посещение на Кирил Петков като министър-председател на България трябваше да бъде не в Брюксел, а при патриарх Неофит, от който ...

Според Славчев от предприетите действия на президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев е видно, че той си дава ясна сметка за особено опасния характер на избухналите безредици, случващи се на фона на събитията в Афганистан, активността на международните терористични организации и взривоопасния потенциал на междуетническите отношения в многонационален Казахстан.

„Действията на президента Токаев категорично показват, че той застава на страната на гражданите на Казахстан и че ще се бори с всички законови средства, за да гарантира правата и интересите на всички представители на мултиетническия и многоконфесионален казахстански народ, както и безопасността на пребиваващите в страната чужди граждани, включително и на дипломатическия корпус и на журналистите. Чрез своите действия президентът Токаев още веднъж доказа, че Република Казахстан спазва международните норми за съблюдаване и гарантиране на правата на гражданите“, заявява още лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Припомняме, че в качеството си на общински съветник в София Симеон Славчев беше инициатор една от улиците в столицата на България да носи името на столицата на Казахстан – Астана. Славчев от години работи за укрепването на приятелските отношения между България и Казахстан и за разширяването на икономическото, културното и научното сътрудничество между двете страни и столици.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика