Симеон Славчев, ПП МИР: Умишлено върви саботаж срещу машинното гласуване

1599
Симеон Славчев, ПП МИР: Умишлено върви саботаж срещу машинното гласуване
Снимка: Actualno.com

Умишлено върви саботаж срещу машинното гласуване в България. Авторите му са партиите на статуквото, но този сценарий е обречен на неуспех. Това заяви председателят на ПП МИР Симеон Славчев в предаването "Добро утро, Северозапад" в новинарския портал "Медия Северозапад". Той призова гражданите да не се страхуват и да не се поддават на манипулациите на партиите от властта колко е опасно машинното гласуване и как може да доведе до забавяне на изборния процес.

"Преци 2 години политическа партия МИР беше първата, която настоя машинното гласуване да бъде въведено на 100 процента. Направихме граждански протест пред Министерският съвет с палатков лагер. Управляващите тогава взеха решение то да бъде съчетано с хартиената бюлетина, което доведе до още по-голям хаос в изборния процес и промяна на вота на българските граждани. Нито Министерският съвет, нито ЦИК предприеха никакви действия за обучение и за информационна кампания. Близо 25 % от гражданите гласуваха машинно, но аз съм сигурен, че този процент щеше да бъде далеч по-голям с една такава кампания и затова ние планираме да направим това", заяви още Симеон Славчев.

Той уточни, че ПП МИР ще представи онлайн платформа, в която ще се обясни всичко за машинното гласуване. Представители и доброволци на партията ще посетят и българските градове с машина за гласуване и ще обяснят на всеки гражданин всички необходимо за гласуването без хартиена бюлетина. Той уточни, че машинното гласуване е далеч по-безопасно и по този начин изборният процес няма как да бъде манипулиран.

"Гражданите не трябва да изпитват страх от манипулациите на партиите на властта, които разправят какъв хаос щял да стане и до какво ще доведе това забавяне. Ние направихме един експеримент по времето на нашия протест. Тогава на една 75-годишна жена й отне 40 секунди да гласува. Тази манипулация трябва да спре, защото тя вреди на целия изборен процес. Умишлено върви саботаж за машинното гласуване, защото това е сигурен начин за честни избори", заяви още лидерът на ПП МИР.

Симеон Славчев: Машинното гласуване няма дa доведе до забавяне в секциите

Машинното гласуване няма да доведе до забавяне на изборния процес, защото отнема не повече от 30-40 секунди. Това заяви председателят н...

Симеон Славчев уточни, че изборите в България се фалшифицират и затова ПП МИР е подкрепена от широка мрежа от граждански и неправителствени организации за провеждане на обучителната и информационна кампания. Машиното гласуване притежава и четворна защита от нарушения.

Машината за гласуване не е свързана с интернет. Тя няма как да се хакне. В нея вътре има хард диск, в които се складира информацията. Тя притежава и флаш памет, където се съхранява и изборния протокол. Тя издава хартиена бюлетина и машинен протокол, което ще спести на секционните комисии часове и най-важното - няма как да се манипулира", уточни председателят на ПП МИР.

Той съобщи, че в България невалидните бюлетини са 5%, което нарежда страната ни на едно от челните места в Европа по изборни нарушения.

"При машинния протокол няма субективен фактор, няма човешка намеса и затова той няма как да бъде манипулиран", допълни още лидерът на ПП МИР.

 

Партия МИР стартира онлайн платформа за обучение на машинно гласуване

ПП МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) стартира онлайн платформа за обучение и информационна кампания на машинното гласуване. Чрез сп...

Симеон Славчев коментира, че очаква честни избори с висока избирателна активност. Той съобщи, че ПП МИР ще се яви самостоятелно на изборите и това е част от последователната политика на партията.

 

"На предишните избори пуснахме кранчето да изтече мръсната вода. Промяната в България идва и този процес е необратим", заяви още Симеон Славчев.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика