Симеонов: Има прекалено много забележки по текстовете на Закона за доброволчеството

1318
Симеонов: Има прекалено много забележки по текстовете на Закона за доброволчеството
Снимка: БГНЕС

Има прекалено много забележки по текстовете на Закона за доброволчеството. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде БГНЕС.

На тристранния съвет бяха обсъдени проектите за изменение и допълнение на Закона на професионалното образование и обучение, внесен от министъра на образованието и науката. В дневния ред на заседанието беше и проект на постановление на Министерски съвет за промени на Наредбата за работното време, почивките и отпуските, внесен от министъра на труда и социалната политика, както и проектозаконът за доброволчеството, внесен от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и група народни представители.

Валери Симеонов: Строителството на втори лифт в Банско е възможно

Строителството на втори лифт в Банско е възможно, но работата все още не е свършена. Това каза вицепремиерът по икономическата и демогр...

„По първа точка имахме консенсус, така желаният консенсус, с особено мнение свързано с конкретно формата на договорите, за които ще бъдат договори за обучение, но като цяло законопроектът беше подкрепен от социалните партньори. По втора точка също постигнахме консенсус с определени препоръки към параграф 9б, алинея 3”, каза Симеонов.

Социалният министър Бисер Петков обясни, че предлаганите изменения и допълнения в наредбата са с две групи. Първата група произтича от изменение и допълнение в Кодекса на труда. На осиновителите се регламентира правото отпуск до навършване на 5-годишна възраст в размер на 365 дни. „Тези изменения в КТ трябваше да намерят своята по-пълна, детайлна и съответстваща регламентация в Наредбата за работното време, почивките и отпуските”, обясни министърът. Първите три параграфа в предлагания законопроект са посветени за регламентиране на сумираното изчисляване на работното време. Тук възникна дискусия по алинея, която казва, че „когато работник или служител през целия или през част от периода, за който е установено сумирано изчисляване на работното време, е ползвал отпуск за временна неработоспособност, за бременност, раждане и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст, нормата за продължителност на работното му време се преизчислява, като от нормата по ал. 1 се извадят съответните часове по утвърдения поименен график”. „Именния, които така, както са предложени от вносителя целят да синхронизират отчитането на времето при ползване на временна трудоспособност, други видове отпуски, които са регламентирани по КТ с начина на отчитането им по Наредбата за паричните обезщетения от Държавното обществено осигуряване”, обясни министърът.

Той обобщи, че тук имало известен нюанс на различния между двете страни в Националния съвет. Вносителите считат, че това, което се предлага, е крачка в правилната посока. Въпросът е дали когато едно лице примерно по график има 12 часа работно време и ползва съответно отпуск за временна неработоспособност да му приспаднат 12 часа или един работен ден, тъй като в алинея 3-та е казано, че това става в часове, а не в работни дни.

Вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов обясни, че сега всички начини, по които се предоставят труд нощен, дневен, сумарно изчисление става в часове, всички видове отпуски са в дни. Сега се предлага нова алинея тези дни, които са майчинство болест да бъдат заплащани при изчисляване в часове”, обясни той предложението за изменение в наредбата. „Ние искаме да остане старото, т.е. тъй като болничния лист, който ползвате не пише часове, там ви дават три дни отпуск по болест, а не колко там часа отпуск по болест, поради тази причина, но може за НОИ и за работодателите да е по-лесно чисто административно, но за нас, затова не го приемаме, защото не може да има за едно и също нещо два начина за изчисление, веднъж ще ги изчисляваме в часове, пък веднъж в дни”, поясни Кокалов. Той подчерта, че според тях сегашният механизъм е по-добър.

Симеонов за ЮНЕСКО и Пирин: Бяха заблудени, като им се обясни - разбират

Опитахме се да запознаем максимален брой делегации с истинското положение в парк "Пирин", защото се оказа, че голяма част от членовете ...

„Ние смятаме, че направените предложения за промени трябва да бъдат подкрепени, те въвеждат повече ред и справедливост. Тези, които работят на сумирано изчисляване на работното време, работят по свой график. При тях съботата и неделята може да е работен ден, а понеделник и вторник да е почивен, и ако на тях им се падне болничният в дните, когато те са почивни, се оказва че трябва да се плати нещо, което всъщност не се полага, не се дължи”, заяви Васил Велев от АИКБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика