Симеонов: Раздаването на концесии на тъмно ще продължи, ако отложим Закона за концесиите

1260
Симеонов: Раздаването на концесии на тъмно ще продължи, ако отложим Закона за концесиите
Снимка: БГНЕС

Раздаването на концесии на плажове на тъмно ще продължи още две години, ако се отложи прилагането на Закона за концесиите. Това заяви от трибуната на Народното събрание депутатът от „Обединени патриоти“ и лидер на НФСБ Валери Симеонов във връзка с удължаването на срока за строене в неурегулирани територии.

„Изразявам своето категорично несъгласие за отлагането на две години прилагането на параграф 34 от Закона за концесиите. Колегите от ляво са усетили, че тук има нещо за покриване. Какво е то? С отлагането на въвеждането в сила параграф 34 от Закона за концесиите, всъщност се отлага с още две години прилагането на закона за морските плажове. И управлението, и стопанисването продължават да бъдат по реда на закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Това е гвоздеят, това се цели. Защото със Закона за концесиите се въвеждат две линии при реализирането на концесиите – едната гарантира прозрачността на документациите, а втората гарантира контрола“, каза още Симеонов и посочи, че тези две линии ги няма в Закона за Черноморското крайбрежие.

Парламентът отхвърли промените в Закона за концесиите

Народното събрание отхвърли промените в Закона за концесиите, внесени от ПГ на БСП. „За“ гласуваха 88 народни представител...

„Този закон позволява и по тези две направления да има отрицателен резултат, защото е въведена клауза, съобразно която документацията, свързана с конкурса за възлагане на концесии, е поверителна. Това е разликата. А Законът за концесиите, приет миналата година, изисква публичност и прозрачност.

Втората голяма разлика е свързана с контрола, който понастоящем се упражнява от Министерството на туризма и от някои други институции. А според Закона за концесиите контролът е възложен върху Координационния съвет на концесиите, който може да възлага проверки на Агенцията за приватизационен контрол. В момента тръжната комисия в Министерството на туризма е черна дупка, затворена – никой не може да присъства, камо ли да изнася информация“, заяви още той.

„В резултат от искането за продължаване на прилагането на Закона за Черноморското крайбрежие още две години ще се продължи с раздаването на концесии на тъмно, както е до момента. Под прякото ръководство на Министерството на туризма, което държи папките с концесиите в една специална стая с камери и легендите разказват и други криминални обстоятелства около тази невероятно ценна държавна информация от най-висша степен на секретност“, обясни Симеонов и посочи, че по този начин се провеждат конкурси на тъмно и резултатите от тях са плачевни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика