Синдикатът на МВР заплашва с протести, иска оставката на Христосков

20791
Синдикатът на МВР заплашва с протести, иска оставката на Христосков
Снимка: БГНЕС

Синдикалната федерация на служителите в МВР се обявява категорично срещу всички опити за ограничаване на техните социални права. Тя заплаши с ефективни протестни действия, ако не се прекратят тези опити. За нарушаването на социалния мир от Синдикалната федерация ще държат отговорни президента Росен Плевнелиев и назначеното от него служебно правителство.

Във връзка с разпространената от медиите информация за обсъждани и подготвяни от служебното правителство мерки за ограничаване на социални права на заетите в Сектор Сигурност Управителният съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР излезе с декларация.

"Всякакви обсъждания на темата и вземане на решения по нея са се състояли не само без участието на професионалните организации на служителите в Сектора Сигурност, но и без те да бъдат информирани. Заради това безцеремонно погазване на основни принципи на социалния диалог, както и за демонстрирана от него по време на заседание на Министерския съвет очевидна некомпетентност в тази област, УС на СФСМВР настоява за незабавната оставка на министъра на труда и социалната политика Йордан Христосков", се казва в декларацията.

Синдикалната организация иска незабавно да бъде публично оповестен истинският вносител на предложението, както и чия политика той обслужва.

"СФСМВР ще се противопостави категорично на всякакви опити да бъдат ограничени социалните права на нейни членове с всички позволени от закона средства – ако се наложи, в най-крайните и безкомпромисните им форми", се посочва още в декларацията.

При липса на бърза и адекватна реакция от страна на управляващите УС на СФСМВР ще счита Федерацията в състояние на протестна готовност и ще започне процедура по допитване до синдикалните дружества за начало и форма на ефективни протестни действия.

"В такъв случай за нарушаване на социалния мир ще считаме пряко и персонално отговорни Президента на Република България и назначения от него Председател на Министерския съвет", подчертават от СФСМВР.

Никого не мразя, на никого няма нужда да се извинявам. Това каза социалният министър Йордан Христосков за обсъжданията на заседанието на МС да се въведе възраст за пенсиониране на военните и полицаите, предаде БГНЕС.

Той обясни, че когато казва, че се прахосват средства – това е, че "пенсионираме млади хора, които получават и пенсия, и заплата, но прахосването се изразява в това, че ние инвестираме страшно много пари в обучението на тези хора, че характера на техния труд вече се е променил и че ние имаме полза те да останат по-дълго на работа".

Предложението е на група експерти в отговор на препоръките на ЕК, че ние трябва да повишим ефективната възраст за пенсиониране и че отстъпва от това да има такава възраст при военните е крачка назад. Предложението е да се въведе навсякъде възраст за пенсиониране, включително и в специалните ведомства, включително и за балерините, защото сега и за тях няма възраст за пенсиониране, каза Христосков. Той обясни, че това се обсъжда точно сега, защото сега е дошъл срокът, в който трябва да отговорим на препоръките на ЕК.

"И ние споменаваме в този документ, че се обсъжда в Консултативния съвет по оптимизация на осигурителната система и че има предложения да се въведе възраст за пенсиониране навсякъде, защото българската пенсионна система е система за пенсиониране по възраст, а не за прослужено време", каза служебният социален министър. Той заяви, че там няма срок и следващото правителство ще реши кога. Има различни варианти за масовата третата категория възраст. Далеч във времето може да се стигне до изравняване на възрастта за пенсиониране, но след 2030 г.

Хакерска атака срещу сайтовете на ДАНС и МВР

По-рано днес бяха атакуваха сайтовете на ДА "Национална сигурност" и Министерството на вътрешните работи (МВР). Анонимен източник твър...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика