Слави Трифонов: Уважаеми сънародници, ще платите, каквото ви кажат

13696
Слави Трифонов: Уважаеми сънародници, ще платите, каквото ви кажат
Снимка: БГНЕС

"Ще платите, каквото ви кажат – и задълженията на поповете ще платите, и задълженията на ходжите ще платите. Ако ви кажат – даже и борчове на пастафарианците ще платите". Така Слави Трифонов коментира в своята Facebook страница темата с опрощаването на дълговете на вероизповеданията у нас. 

Припомняме, че в края на миналата седмица Народното събрание гласува на първо четене промените в Закона за вероизповеданията, с които им се опрощават около 8,2 млн. лева неплатени публични задължения до 31 декември 2018 г. Със закона се предлага регистрираните по Закона вероизповедания да се освободят еднократно от плащане на неплатените публични вземания, с главниците, лихвите и разноските по тях.

"Имам въпрос към вас, уважаеми сънародници. Или по-точно към онези от вас, които събирате капачки за кувьози, които изпращате есемеси за болните деца, които си плащате чинно осигуровките и данъците, които спазвате законите. Та, вас попита ли ви някой дали искате с вашите пари да платите и задълженията на тези, които не събират капачки за кувьози, които не събират пари за болните деца, които не си плащат осигуровките и данъците, които не спазват законите? Никой не ви попита, нали?

Ще платите, каквото ви кажат – и задълженията на поповете ще платите, и задълженията на ходжите ще платите. Ако ви кажат – даже и борчове на пастафарианците ще платите", коментира Слави.

"Сигурно сте чули, че от вашия джоб ще се платят задълженията на Главното мюфтийство - над 8 милиона лева, натрупани от неплатени данъци и осигуровки на ходжите. Чули сте, но не са ви питали.

Дали сте чули, че от днес етническият мир се пази с плащане на пари и вече не е работа на службите, ДАНС, МВР?

А дали сте чули, че вече вие ще плащате заплатите на свещениците и ходжите и тези заплати може да са колкото учителските?

Дали сте чули, че вече държавната годишна субсидия за Главното мюфтийство ще е 6 милиона лева, при положение че досега общата субсидия за всички вероизповедания в България беше около 5 милиона?

Дали сте чули, че Българската православна църква вече ще получава държавна субсидия, забележете - между 15 и 43 милиона лева годишно?

Сделка или не: Депутатите опростиха дълговете на вероизповеданията

Депутатите гласуваха на първо четене промените в Закона за вероизповеданията, с които им се опрощават около 8,2 млн. лева неплатени пуб...

А дали сте чували, че по Конституция „религиозните институции са отделени от държавата“? Нищо. По новия закон за вероизповеданията Мюфтийството и Православната църква ще получават по 10 лева държавна субсидия на вярващ", пише Слави Трифонов.

„10 лева за поповете и ходжите е същото като 11 лева за партиите, само че за поповете и ходжите“, би казал класикът Валери Божинов.

Всъщност, въпросните задължения на Главното мюфтийство бяха опростени, благодарение на гласовете на ГЕРБ и ДПС, и благодарение на осигурения кворум от ПатрЕотите. (Отделен е въпросът може ли Народното събрание да опрощава борчове).

А защо ГЕРБ и ДПС не платиха 8-те милиона именно с партийните си субсидии, които държат на влог? ГЕРБ имат спестени около 20 милиона лева, а ДПС – около 5 милиона. Със своите 25 милиона ГЕРБ и ДПС спокойно можеха да платят тези 8 милиона и да запазят етническия мир. 

Но... решиха да запазят мира помежду си, като платим пак ние", завършва позицията на телевизионния водещ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com