След 16 декември ще можем да връщаме нелегални имигранти в Турция

30240
След 16 декември ще можем да връщаме нелегални имигранти в Турция
Снимка: БГНЕС

България ще може да връща обратно на турска територия имигранти, които са влезли нелегално на наша земя. Става обаче въпрос само имигранти, които влязат в България след подписването на споразумение за реадмисия между ЕС и Турция. В замяна обаче Турция иска нейни граждани да могат да пътуват свободно в страните-членки на ЕС. Това гласят последните договорки по споразумението за реадмисия с южните ни съседи, което трябва да бъде подписано на 16 декември.

Напредъкът в преговорите беше оповестен от комисарите по вътрешните работи и разширяването Сесилия Малстрьом и Щефан Фюле и турският външен министър Ахмет Давутоглу.

Парламентът не прие да има допълнителни заграждения по границата с Турция

Народното събрание не прие предложението на партия "Атака" за изграждане допълнителни заграждения по границата с Турция, които да осигу...

Още преди над един месец външният министър Кристиан Вигенин обсъди мерки за по-строг граничен контрол заедно с турския си колега Ахмед Давутоглу. Тогава турската страна изрази готовност за предприемане на съвместни инициативи за подобряване на наблюдението на общата граница и ситуацията с миграционния натиск. Беше обсъден и въпросът за възобновяване на работата на Централната смесена българо-турска гранична комисия, съгласно действащата между България и Турция Спогодба за предотвратяване и решаване на граничните инциденти и поддържане на държавните гранични знаци, която да набележи конкретни мерки. Още тогава въпросът с визовите облекчения за турските граждани беше поставен на дневен ред.

Същевременно Европейската комисия обяви засилване на граничния контрол. Това е част от пакета мерки за справяне с нелегалната имиграция, информира bTV.

"Пет са основните насоки: сътрудничество и действия с трети страни с цел съвместна борба срещу трафика на имигранти; ще увеличим допълнително усилията си в най-скоро време да приложим програмата за регионална защита за съседните на Сирия страни. Също така призоваваме всички членки на Съюза да приемат сирийски бежанци, настанени временно в други държави”, заяви еврокомисарят Сесилия Малмстрьом.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика