След като АЕЖ го призова: Тома Биков обясни за наказателната отговорност за журналисти

17739
След като АЕЖ го призова: Тома Биков обясни за наказателната отговорност за журналисти
Снимка: БГНЕС

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков коментира обстойно предложението на своя колега от "Продължаваме промяната" Антония Димитрова журналистите да бъдат подвеждани под наказателна отговорност за публикации. Това предложения тя отправи на заседанието на Комисията по култура и медии, проведено на 19 януари 2022 година, на което присъства и Биков.

След като Асоциацията на европейските журналисти публикува позиция по темата, в дълъг пост във фейсбук депутатът дава разяснение за изказването си по време на заседанието и споделя, че още на него ясно е изразил своето несългасие с идеята.

Асоциацията всъщност настоя народните представители Антония Димитрова, Тошко Йорданов и Тома Биков ясно да декларират какви точно са им идеите за търсене на отговорност от журналисти и какъв точно проблем се опитват да решат с предложенията си.

Бившият председател на медийната комисия в 46-ото Народно събрание обяснява, че "няма как сайтовете за фалшиви новини да бъдат наказвани по какъвто и да било начин, защото в огромната част от случаите, те нямат собственици и автори на публикациите".

Биков споделя, че въпросът за фалшивите новини и наказанията е бил повдигнат на комисията от председателя Тошко Йорданов, като той дори назова името на конкретен сайт, който трябва да бъде наказван и „дисциплиниран” (бел.ред.: от стенограмата разбираме, че става въпрос за "ПИК"). "Подчертавам, че сайтът, за когото говореше господин Йорданов има собственик и журналистически екип. Този факт е пропуснат от Асоциацията на европейските журналисти, въпреки че това изказване на господин Йорданов фигурира в стенограмата", пише депутатът.

Биков добавя, че в рамките на 44-ото Народно събрание той, заедно с колеги юристи от ПГ на ГЕРБ, обмисляли как може да се противодейства на сайтовете за фалшиви новини: "Подчертавам, че става дума само за онези сайтове, които разпространяват изцяло измислена информация, нямат собственик, нямат главен редактор, нямат журналистически екип, не попадат в никакви регистри, не плащат данъци и осигуровки и не подлежат на каквато и да било регулация. Това е причината да ги наричам сайтове, а не медии. Тогава стигнахме до извода, че законовите действия по отношение на тези сайтове по никакъв начин не бива да бъдат полагани в закон, който регулира медиите, а ако изобщо се предприемат, би трявало това да се случи в закони, които са свързани с киберсигурността", обясни още той.

Позицията на АЕЖ

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) се оказа силно притеснена от изразените идеи по време на заседанието на парламентарната комисия по културата и медиите за евентуално въвеждане на наказателна отговорност за журналисти заради техни публикации. В своя позиция те пишат, че "не става съвсем ясно какво точно има предвид депутатката, направила предложението - дали клеветата и обидата, за които и сега може да се носи наказателна отговорност, трябва отново да се превърнат в престъпления от общ характер и отново да бъдат преследвани от прокуратурата, дали отново трябва да се наказват със затвор или пробация, или пък да се създаде нов състав на престъпление.

"Възможност за търсене на персонална отговорност от журналисти и в момента съществува. Ако се търсят решения за осветляване на собствеността на медиите, може би трябва да се увеличи капацитетът на Министерството на културата да поддържа регистрите и прави проверки за собственост", казват от АЕЖ. "Съветът за електронни медии от своя страна би трябвало да изпълнява задълженията си по налагане на санкции на медии, които не изпълняват решенията на Комисията за журналистическа етика", добавят от асоциацията. Но и настояват да не се получи така, че под заплаха от съд да има ограничаване от журналистиката - т.на.р SLAPP дела.

  Какво смятат журналистите?

Журналистът от "Свободна Европа" Полина Паунова още в петък (28 януари) сподели за идеята на Димитрова: "Представяте ли си как на депутат, дето уж ще продължава промяната му хрумва да въведе "наказателна отговорност за журналисти". И да не си представяте - чуйте тандема между "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ". А нали помните как Тошко Йо ше прилага крумови закони за сбъркано име в ефир?".

"По време на изслушване в европарламента правителството е отговорило по следния начин на писмен въпрос за медийната свобода в страната, която е на 111 място: Планира се и работата върху законодателни разпоредби, насочени върху подобряване на прозрачността, отговорността и независимостта на медиите, засилване на управлението на публичните медии, включително и мерки за предотвратяване на политизирането на медиите и мерки, свързани с финансирането на медиите в подкрепа на плурализма и многообразието. Работата ще започне през втората половина на 2022 г. в синхрон с очакваното публикуване от страна на Европейската комисия на Акт за свободата на европейските медии", написа в профила си във Faecbook журналистът от Bird.bg Атанас Чобанов, позовавайки се Паунова.

“Вероятно с наказателната отговорност ще се предотвратява политизирането и ще се повишава отговорността”, добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика