Служебният енергиен министър намекна, че ако не вземем газ от "Газпром", ще ни осъдят

10076
Служебният енергиен министър намекна, че ако не вземем газ от "Газпром", ще ни осъдят
Снимка: Actualno.com

Задължително трябва да използваме количеството газ по договора с "Газпром", което не сме ползвали, до края на годината (80%) - в противен случай трябва да ги платим. Тоест, трябва да платим 2,4 млрд. куб. метра, ползвали сме 1 млрд. Вероятно така или иначе отиваме на арбитраж, с потенциална възможност да загубим седемцифрени, осемцифрени или деветцифрени суми, зависи кой как го смята. Това каза (ВИДЕО) служебният министър на енергетиката Росен Христов след проведената работна среща относно напредъка на интерконектора с Гърция.

Темата с това дали да съдим "Газпром", защото ни спряха газа по договор през пролетта, след като едностранно Русия поиска промяна в схемата на плащане заради западните санкции, наложени поради подпалената от Владимир Путин война в Украйна, отдавна е щекотлива. Предвид нагласите да има преговори с "Газпром" вече има предупреждения, че ако сега се съгласим да платим по схемата, утвърдена от Путин, тогава "Газпром" може да ни съдят (арбитраж) и да поискат да платим всичкия газ по договора за тази година, който влиза в т.нар. клауза take or pay. Това значи, че независимо дали сме потребили 80% от договореното за съответната година количество газ по договора, ние трябва да го платим задължително. Опасението е, че ако сега се съгласим да плащаме по схемата на Путин, "Газпром" ще кажат, че признаваме, че има форсмажор обстоятелство, но не сме го признали по-рано през година и с непризнаването по-рано през годината България е нарушила договора.

Газът се размириса, но не заради "некъпаните"

Наслушахме са на приказките на некъпаните от площада, които ни обясняват, че не било морално да се купува, макар и по-евтино газ от "Га...

Припомняме, че схемата за плащане, измислена от Путин, е следната - купувачът открива две сметки в "Газпромбанк". Едната е в твърда валута - евро или долари, другата е в рубли. Купувачът плаща в твърда валута, после руснаците конвертират в рубли. Само че това става като валутната операция мине през Московската фондова борса - и няма краен срок кога да бъде извършена. С други думи, може да бъде дадена твърда валута, но неопределен период от време тя да не бъде обърната в рубли т.е. всичко зависи от Русия. Ако Русия каже, че няма още превалутиране, това спокойно може да бъде определено от Путин и режима му като неплащане и да не бъде доставен газ, стига да е изгодно за самия Путин в определен момент. Отделно курсът на рублата се определя от Руската централна банка и от борсата в Москва т.е. от Владимир Путин.

"Тоест, каква е нашата позиция - ами "Газпром" промени договора и ние се отказахме. Другите защо не са го направили - другите са преценили, че промяната на условието на плащане не е съществено условие и не би издържало в арбитража. Така че много се радвам, че в София има хора с възможности да плащат по-скъп газ - ние имаме такъв и сме готови веднага да им го продадем", заяви служебният енергиен министър.

На изричен въпрос дали ще имаме по-евтин руски газ и дали изобщо ще бъде доставен предвид случващото се със "Северен поток", Христов отговори така: "Каква е вероятността да спечелим арбитраж, при положение, че водещи икономики - Германия, Италия, Гърция, Австрия - те са приели тази схема на плащане, продължават да работят по нея и имат газ - не само че не го спират, но дори когато намалее, те надават вой и искат повече от него. Там не се говори за спиране, там се говори за получаване колкото се може повече.". Припомняме, че всъщност "Северен поток" ще бъде изцяло спрян в края на август за няколко дни, а от месеци насам пълният му капацитет не се използва и има периодични ограничения с различни оправдания от руска страна!

ОЩЕ: Русия отказа плащането на Германия и Австрия за газ в евро

Христов направи и следното сравнение: той заяви, че вече договорени от предишното правителство два танкера с втечнен газ за септември, които ще разтоварят на Ревитуса, струват с около 50% повече от това, което "бихме получили в рамките на сегашния договор от "Газпром". Министърът не говори с точни числа.

Енергийният министър намекна за неизбежни преговори с "Газпром"

Вече е неизбежно да не преговаряме с "Газпром експорт". Това каза министърът на енергетиката в отговор на въпрос Actualno.com защо не р...

Защо всъщност руският газ е по-скъп от втечнения газ, който правителството на Кирил Петков договори, но служебното правителство не прие и взе само 1 танкер - ОБЯСНЕНИЕ: В час по газ. Преподава ни Мартин Владимиров за най-неясното (ВИДЕО)

Министърът съобщи, че разликата в сумите е в стотици милиони, които ще трябва да бъдат платени от българските граждани. Христов обясни, че не разбира защо въпросът с газа се политизира от политическите партии, при положение, че имаме договор с "Газпром" до края на годината и ако не го изпълним ще имаме санкции за милиарди.

"По този договор може да получи най-евтиния газ и в момента се поставя на въпрос дали да го използваме или не", заяви още Христов.

"За момента "Газпром" е без алтернатива. Това не означава, че ние сме се фокусирали на "Газпром" и не търсим други източници. Преговаряме с турци, преговаряме със Саудитска Арабия, постоянно търсим нови възможности. Ако нещо се появи, ние естествено няма да отидем при "Газпром", ако имаме по-добра алтернатива. За момента нямаме, но това не означава, че ние не търсим. Това, че говорим за преговори и възобновяване на доставките по този договор, не означава, че ще се случи, ако те не са икономически изгодни за нас или ако ответната страна откаже да го изпълнява. Но тогава, ако те откажат, ние имаме защита срещу арбитраж, така че пак е от полза да възобновим разговорите", уточни служебният енергиен министър, без да коментира защо България не заведе арбитражно дело срещу "Газпром", а не само да се защитава "Газпром" да не заведе дело.

ОЩЕ: Могли сме да договорим нормално разтоварване на танкерите с втечнен газ за 2023 година, които отказахме

Служебният кабинет подновява преговорите с Азербайджан за увеличение на газовите доставки

Правителството подновява преговорите с Азербайджан за увеличение на доставките на газ за страната ни, обяви министърът на енергетиката ...

Що се отнася до интерконектора с Гърция, служебният енергиен министър похвали желанието и концентрацията на изпълнителя. "За момента няма изоставяне от представяния график, може да се каже, че нещата вървят по план", каза той. "И най-малкото закъснение може да доведе до отклонение в предвидения график", предупреди обаче Христов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com