Сметната палата дава "Да, България" и ИТН на прокуратурата

7903
Сметната палата дава "Да, България" и ИТН на прокуратурата
Снимка: БГНЕС, Колаж: Actualno.com

Сметната палата е открила несъответствия във финансовите отчети на две партии – „Да, България“ (част от ДБ) с председател Христо Иванов и „Има такъв народ“ с лидер Слави Трифонов.

Това става ясно от публикуван от институцията одитен доклад от проверка на финансовата дейност и имуществото на партиите през 2021 г. Той е приет с Решение №093 на Сметната палата от 6 април тази година. Проверени са 38 партии.

Глоби за 12 партии, не са подали отчетите си в Сметната палата

12 политически партии не са подали в Сметната палата годишните си финансови отчети и списъците на дарителите си за 2022 г., като с това...

В него пише, че „Да, България“ е дадена на Софийска градска прокуратура на основание чл. 36, ал. 2 от Закона за политическите партии. Това означава, че не е за престъпление, а за несъответствия. Ако се стигне до системни нарушения, прокуратурата може да поиска от Софийски градски съд разпускане на конкретната политическа партия. Това е предвидено в закона при установени от Сметната палата нарушения при набирането или разходването на средства, управление на имущество и др.

ОЩЕ: Партиите за 2022 г.: БСП лидер по получени дарения, ГЕРБ е с милиони загуба

Специално за несъответствията на „Да, България“ става ясно, че 9760 лева са били отчетени като разход за дарение на партията към Фондация „Заедно в час“, но сумата е платена от личната сметка на Христо Иванов.

Пред „Медиапул“ бившият правосъден министър от „Демократична България“ Надежда Йорданова е коментирала, че не знае за одита. „От това, което разбирам, не става дума за данни за престъпления. „Да, България“ не за първи път е обект на подобни действия от различни органи“, казва тя.

Според палатата предоставеният финансов отчет от партията съдържа „неправилни отчитания и несъответствия с приложимата рамка за отчитане на дейността на политическите партии, в т.ч. Закона за счетоводството, приложимите счетоводни стандарти и вътрешни актове на партията".

КС ще решава дали председателят на Сметната палата е освободен противоконституционно

Конституционният съд допусна за разглеждане искането за установяване на противоконституционност на освобождаването на Цветан Цветков ка...

Добавя се, че са получени три дарения от юридически лица след решението на Конституционния съд от 27 април 2021 г., което ги забранява, макар че впоследствие са върнати. Приходи от държавна субсидия в размер на 280 717 лв. не са отразени в перо "Други приходи" в Отчета за приходите и разходите (ОПР) за 2021 г.

Отчетените приходи от дарения в годишния финансов отчет за 2021 г. са с 23 261 лв. по-малко от декларираните от партията с декларацията по чл. 34 от Закона за политическите партии. Отразените приходи от членски внос в ГФО за 2021 г. не съответстват на отчетените по съответната приходна счетоводна сметка, като са с 280 717 лв. повече.

В публичния регистър партията не е публикувала и декларации за произход на средствата за 332 дарения, с което е нарушен законът, считат от Сметната палата.

За "Има такъв народ" основанието за пращането им на прокуратурата е чл. 58, ал. 1 от Закона за Сметната палата. Той гласи, че "при наличие на данни за престъпление Сметната палата изпраща одитния доклад и материалите към него на прокуратурата". Липсват подробности, защото частите от одита, в които е описано нарушението на партията, са заличени. Според "Медиапул", които първи писаха за одитния доклад, става въпрос за средства, които не са разходвани по предназначение.

Припомняме, че през януари депутатите от 48-ото Народно събрание от ГЕРБ, БСП и ДПС отстраниха тогавашния председател на Сметната палата Цветан Цветков. Точно тези партии бяха вносители на проекторешението, като от ГЕРБ настояваха палатата да осъществи по-мащабна проверка на произхода на средствата, дарени от служители на компанията „Нексо“ на „Демократична България“.

Сметната палата към партиите: За дарения над 780 лева - казвате откъде са парите

По повод започващата на 3 март предизборна кампания за парламентарните избори на 2 април, Сметната палата напомня, че съгласно Изборния...

Преди това стана ясно, че няколко души от атакуваната от прокуратурата криптобанка бяха дарили в полза на ДБ. Сумите бяха декларирани пред Сметната палата.

Цветков беше заменен на поста председател на палатата от Горица Грънчарова-Кожарева, която е съпруга на прокурора Михаил Кожарев.

ОЩЕ: Смененият шеф на Сметната палата: Не се познавам с шефове и служители в Nexo

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Напук на закона "Магнитски": Владислав Горанов ще води листа на ГЕРБ в София

Плугчиева: Бях 7-8 дни в служебното правителство, никак не беше весело

Тагарев: Атаките от ГЕРБ към мен бяха неприятни и от ревност, Запрянов отдавна е техен кадър

Кампанията ще е доста мръсна: Говори д-р Александър Симидчиев

Сигнал за фалшиви документи и Кирил Петков: Защо месеци и години по-късно?

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика