Социалният министър: ГЕРБ завиждат за Бюджет 2022

1801
Социалният министър: ГЕРБ завиждат за Бюджет 2022
Снимка: БГНЕС

"Бюджет 2022 е инвестиционен - предвижда инвестиране в хората, подобряване на публичната среда, в инфраструктура и икономика. Оценките са различни, обяснима е реакцията на опозицията. ГЕРБ завиждат на този бюджет". Това каза пред БНР министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

По думите му бюджетът не е съвършен, но е добър, балансиран, бюджет на растежа и на възвръщане на справедливостта в социалната система. Всичко е направено с отговорно отношение към парите на хората, увери Гьоков. 

Търси се как да се вдигнат пенсиите от 1 юли (ВИДЕО)

Не планираме да правим реформа в пенсионната система. По-скоро ще търсим начини за преизчисляване на пенсиите от 1 юли тази година, ког...

Той отчете, че винаги ще има критики към бюджетите, но те няма да са експертни, а политически. "Искам повече пари за социалните неравенства, опитваме се да ги намалим, но при предишното управление неравенствата се задълбочаваха. Средствата за това подпомагане в бюджета за тази година са с 350 млн. лева повече, така че има сериозно увеличение на средствата. Поели сме ангажимент и към Европа за привеждане на нашето подпомагане в съответствие с жизнения минимум за един човек", коментира Гьоков. 

В предаването "Неделя 150" Гьоков не отрече, че заради политически решения пенсионната система е изкривена. "Прекомерното нарастване на минималната пенсия, несъобразено с приноса на хората към системата, изкривява системата и хората остават с чувство на несправедливост. До 1 юли ще предложим няколко варианта за пенсиите, за да намерим справедлив начин за увеличаване на пенсията с отчитане на приноса на всеки един... Осигуряването на социални проблеми през осигурителната система не е добре. Пенсиите трябва да бъдат разграничени от всички добавки и подпомагане", каза социалният министър. 

По темата за минималната работна заплата министърът заяви, че тя трябва да съществува и да се увеличава. "През годините не успяхме да убедим социалните партньори, че тази заплата се определя на някакви принципи. Не успяхме, защото няма изграден автоматичен режим - заплатата да зависи от други обстоятелства, които се случват в страната, например да е обвързана със средната работна заплата. Когато се появи такъв режим на определяне на МРЗ веднъж в годината, тогава всичко ще стане ясно и на социалните партньор. А те не са толкова против увеличаването на МРЗ, а по-скоро от това, че няма предвидимост", добави Гьоков.  

Той подчерта, че административно вдигане на доходите няма как да се случи, това може да стане със стимулиране на икономиката и на икономическия растеж. "В коалиционното споразумение е заложена стратегия за доходите. Но това е сложна задача. Усилено работим по нея. Но волята на правителството е за увеличаване на доходите", категоричен бе Гьоков. 

Пенчо Милков и Георги Гьоков обсъдиха подкрепата за хората с увреждания

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков проведе среща с кмета на община Русе Пенчо Милков. По време на разговора бяха о...

Още: Деница Сачева: Ако потърсим какво пише в Google за Кирил Петков и Асен Василев, ще намерим интересни неща

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Малките партии искат повече пари за предизборна реклама

Анализатори: Чака ни римейк на сглобката, но с писмено споразумение

"Сини като знамето на ЕП и зелени като гората в България": ЦИК показа бюлетините за вота 2 в 1

След поредната катастрофа с жертви: Калин Стоянов иска драстичен скок на глобите

Киселова: Приетата забрана за реклама на хазарт е противоконституционна

ПП-ДБ искат извънредно заседание на НС заради увеличението на пенсиите

Надежда Йорданова: Към ПП-ДБ има атака след атака и скандал след скандал

Бойко Борисов: Иванов и Атанасов не искаха Асен Василев за финансов министър (ВИДЕО)

ЦИК определи реда на участие в процеса на удостоверяване

Военният министър иска България да се настани в европейската отбранителна база

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика