Социолози: За първи път виждаме в правителство ДСБ и БСП

4187
Социолози: За първи път виждаме в правителство ДСБ и БСП
Снимка: БГНЕС

Партиите от новата коалиция преговаряха един месец, което е съвсем нормално. Преговорите бяха доста детайлни, което е знак, че се канят да направят пълноценно управление, а не временен, програмен или експертен кабинет. Това коментира пред NOVA Първан Симеонов от Агенция "Галъп интернешънъл" по повод представянето на новото правителство на Кирил Петков.

Любопитно е дали президентът Радев стои зад Теодора Генчовска и Стефан Янев. Ако отговорът е да, това значи, че президентът застава зад силовите министерства, които носят субектността на страната. Гроздан Караджов е част от Костовистките времена, сега е номинация на "Има такъв народ". Любопитна е ролята и на самата Корнелия Нинова, която ще бъде и вицепремиер. За първи път виждаме на едно място ДСБ и БСП. Това е край на един цял етап от най-новата политическа история на България, посочи Симеонов.

Кирил Петков: Приоритетите пред нас са цените на тока, ковид кризата и КПКОНПИ

Кандидатът за министър-председател на коалиционното правителство Кирил Петков представи в сградата на Народното събрание структурата и ...

Още през кампанията беше зададен колаборативен тон. Оставането на конкретни министри от служебния кабинет е израз на добрата комуникация с тях. Те управляваха 7 месеца и влизат с предимство в свои ресори – навлезли са в проблематиката. На новите министри ще им трябват около 3 месеца да се запознаят с положението в техния ресор и начина, по който работи, заяви Анастас Стефанов от Aгенция "Тренд".

Коалицията беше съставена за оптимално време – ако беше съставена прекалено бързо, щяхме да обсъждаме защо е събрана толкова бързо, смята Стефанов. Зад тези партии стоят 1,35 млн. българи – те не разполагат със свръхлегитимност и тепърва трябва да работят, за да запазят или разгърнат политическия си потенциал, добавя той.

Социолозите коментираха и най-спешните задачи на новия кабинет – засилване на борбата срещу коронавируса и предотвратяване на поскъпването на тока от 1 януари догодина.

Нарастването на цените на тока е сериозен проблем, коронакризата също. Намеренията са за справяне с коронакризата без затваряне. Ще ми е любопитна дейността на новия здравен министър, която е представител на фармацевтичния бранш. Добре е, че тя не е от лекарската гилдия. Реформа не може да се направи отвътре, трябва да се направи отвън. Тя е борбен човек и ако реши да направи нещо, ще го направи, заяви Първан Симеонов.

Горещата тема: Македония

Борисов: Няма да подкрепим правителството, ще има катастрофа

„След Тройната коалиция на Станишев имаше огромна разруха, но се справихме. След Орешарски имаше още по-голяма разруха, но пак се...

Любопитно е защо толкова бързат да обявят проектокабинета. Може би е свързано с желанието новите хора да ходят на европейските формати. Дано наистина не направят някоя необмислена отстъпка за Македония, предупреди Симеонов.

С Македония ние не търсим добросъседство, с нея имаме обща история, което е много повече. Страната, която трябва да прави отстъпки, не е България. Има един договор, който Македония просто трябва да изпълнява. Нещата са по-прости, отколкото ни се представят. Добре е да имаме диалог и по много други теми, освен историята, обясни социологът.

Интересно е колко западно ще е това правителство – ще говорят ли министрите по западен начин или по по-български начин, отбеляза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика