Соломон Паси посочи грешките в преговорите на ГЕРБ с ПП-ДБ, довели до провал

4948
Соломон Паси посочи грешките в преговорите на ГЕРБ с ПП-ДБ, довели до провал
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ водеха "асиметрични преговори" - при такова положение е невъзможно да има пробив. Това смята бившият външен министър Соломон Паси, който участваше в преговорите на България за членство в НАТО и ЕС.

Коментарът му пред bTV дойде малко след като Мария Габриел се отказа от първия мандат, обяви, че ще оттегли кандидатурата си за премиер и че България ще отиде на избори, защото ГЕРБ-СДС не са се разбрали за кабинет с ПП-ДБ.

Още: Не се разбраха: Няма да има правителство на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ (ВИДЕО)

Техниката на преговорите

"Или се прави контактна група на ниско ниво, или се правят преговори на най-високо ниво", обяви Паси, който преди време бе начело на контактна група в парламента заедно с Росен Плевнелиев. Нейната цел беше да сближи ГЕРБ-СДС с останалите партии в парламента в края на 2022 г., но това не се случи.

"Предложи на партньора нещо, което той не е предполагал", е рецептата на бившия ни топ дипломат. "При такива асиметрични преговори (между ГЕРБ и ПП-ДБ) е много трудно високото ниво да предложи на ниското", каза той, намеквайки, че или Бойко Борисов е трябвало да преговаря пряко с ПП-ДБ, или Кирил Петков, Асен Василев, Атанас Атанасов и Христо Иванов е трябвало да пратят група на по-ниско равнище при Деница Сачева, Теменужка Петкова, Рая Назарян и Мария Габриел.

Още: "Защо се мъчим с ротация? Това е като девственица, която не иска да легне с един младеж"

Паси даде пример за тази техника на преговорите от своята кариера на дипломат. "През 2004 г. в Азербайджан имах мой приятел - политически затворник - и още 130 затворници и трябваше да го измъкна. Отивам като председател на ОССЕ при президента Илхам Алиев. Казвам му: "Вижте, тези 130 затворници в затвора не ви помагат, а извън затвора няма да ви попречат. Извадете ги, а при всяка наша международна среща ще обявявам това ваше благородство пред целия свят. Освободи ги, удържахме на думата си, но разговаряхме като равен с равен и можех да му предложа нещо, което да не очаква", каза Паси.

Снимка: БГНЕС

"В тези асиметрични преговори това е невъзможно. Много малко се преговаряше около принципи, а повече – около имена. Имената идват след принципите. Сложи принципа, въз основа на които ще бъдат избирани имената", посочи грешката на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ той.

Още: Пеевски: Кабинет без ГЕРБ не може, ДПС няма да подкрепи втория мандат

"Преговарят без уважение"

По думите му - фундаменталният въпрос не е на доверието, а на уважението. "Те разговарят без уважение – през телевизора и по телевизора. Използват телевизора вместо преговорна маса. Това е обречено на провал", каза Соломон Паси.

Попитан какво би направил, ако можеше да спаси преговорите сега, той отвърна: "Нищо. Не можеш да дадеш съвет на човек, който не е поискал съвета. Ако ученикът не е узрял за съвета на учителя, е излишно. Те си подхвърляха топката – вие сте на ход, вие сте на ход. Това е техниката да играем на чест".

И отново даде пример: "Ирландия не искаше да отваря посолството в София по бюджетни причини. Ирландският външен министър ни покани в Ирландия, за да покаже, че 25 министри са му дошли на гости. Задавам му следния въпрос: "Знаете ли кой е най-бързо растящият пазар в света на ирландско уиски? Отговор: България. И понеже е България, отворете посолство в София". Минаха няколко седмици и човекът си удържа на думата. Ирландците имат високо чувство за чест".

"Важно е да знаеш какъв е противникът ти и каква техника да предложиш – дай, за да вземеш, или вземи, за да дадеш", обясни Паси.

Още: Теменужка Петкова: Борбата на ПП-ДБ за власт и постове ни доведе дотук (ВИДЕО)

Техниките за преговори от висшия пилотаж

"Има три техники от висшия дипломатически пилотаж. Първо, да се слееш с противника. Второ, техниката да хипнотизираш противника – използвахме я в Северна Корея. Трябваше да пренеса съобщение да се откажат от голяма порция от ядрената си програма. Най-свещеното място за тях е мавзолеят на Ким Ир-Сен. Не се допуска пиле да прехвръкне. След всички преговори им казах – знаете ли аз къде работя? В офиса на Тодор Живков. Това ги вцепени, защото мислеха, че само човек от Марс би могъл да работи на такова свещено място.

Най-важното във всички преговори е откровеността – бъди откровен с отстрещната страна, без да очакваш същото от нея", завърши Соломон Паси.

Още: Деница Сачева: Всичко свърши (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

И НСО се включи в хора: Отвърна на Кирил Петков за следящата го охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

"Ядоса се, че съм дал Пашата на прокуратурата": Кирил Петков за председателя на "Да запазим Корал"

"Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб": Старт на предизборната кампания за ЕП (ВИДЕО)

Напук на закона "Магнитски": Владислав Горанов ще води листа на ГЕРБ в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика