Spiegel: Делян Пеевски - айсбергът на корупцията, детето-чудо на българската политика

14417
Spiegel: Делян Пеевски - айсбергът на корупцията, детето-чудо на българската политика
Снимка: БГНЕС

Някои наричат Делян Пеевски "най-желаният ерген в българското Народно събрание". Това обаче би трябвало да е ирония - масивният двуметров мъж въобще не отговаря на съвременните идеали за красота. На всичко отгоре 35-годишният депутат от партията на българските турци "Движение за права и свободи" (ДПС) е една от най-противоречивите личности в българския обществен живот.

Така започва материал на германското издание Spiegel, фокусиращо се върху политическата и бизнес кариера на Делян Пеевски и озаглавено "Българският политик Пеевски: Айсбергът на корупцията".

Авторът Франк Щир обръща внимание на издигането на народния представител от ДПС, втората по големина опозиционна партия в парламента. "Един поглед на кариерата на Пеевски в последните 15 години издава много за развитието и механизмите на българската демокрация и пазарна икономика. Във всеки случай той разкрива много повече от твърде уклончивите доклади на Европейската комисия за борбата с корупцията и престъпността", пише германското списание.

Пеевски: Ще се явя в прокуратурата, но да се яви и Слави Трифонов

Ще се отзова на призоваването ми за пореден път в прокуратурата, защото спазвам законите. Това заяви депутатът от ДПС Делян Пеевски, сл...

Неговата история започва така: Делян Пеевски, само на 21 години и без завършено образование, бива назначен от премиера и бивш цар Симеон Сакскобурготски за парламентарен секретар по транспорта. Без всякаква професионална квалификация той оглавява борда на най-голямото черноморско пристанище в България – “Пристанище Варна” ЕАД.

Четири години по-късно Пеевски още не е завършил юридическото си образование, но министър-председателят социалист Сергей Станишев назначава детето-чудо на българската политика за заместник-министър в Министерството на държавната политика при бедствия и аварии.

Неговата майка Ирена Кръстева има значителен принос във възхода му. През лятото на 2007 г. тя изведнъж му купува всекидневниците "Телеграф" и Монитор" и седмичника "Политика". При това, като бивш директор на държавния тотализатор, тя всъщност няма как да разполага нито със стартовия капитал, нито с ноу-хау за изграждане на медиен концерн, пише Франк Щир в Spiegel.

Днес нейната "Балканска медийна група" е сред водещите медийни концерни в страната, чиито издания не са известни с това, че спазват журналистическата етика. Делян Пеевски дълго отричаше да има нещо общо с вестниците на майка си. Редактори твърдят обаче, че точно той е казвал кой е трябвало да бъде защитаван или нападан.

От влизането си в парламента през 2009 г. Пеевски е вече за трети последователен път народен представител, пише още германското издание. Щир припомня също, че когато на 14 юни 2013 г. парламентарното мнозинство от БСП и ДПС го избира за шеф на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), това отприщва най-голямата протестна вълна в новата история на България. След ден парламентът оттегля решението си, а протестите водят в крайна сметка до падане на правителството на БСП-ДПС.

Димитър Узунов: Голяма легенда е, че Пеевски е назначавал магистрати

Това е голяма легенда, заяви представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов в ефира на Нова телевизия относно думите на уво...

"Кой е предложил Делян Пеевски за шеф на ДАНС и защо?" е въпросът, който и днес не е изяснен, пише авторът, който припомня, че 30 април 2015 г. Ирена Кръстева подава в патентната служба искане да бъде защитена марката "Кой". "Кой" е въпросът, който противниците на Пеевски честно и с удоволствие поставят, пише още Щир. 

Оттеглилият се от активна политика основател на ДПС Ахмед Доган може да се смята за политическия ръководител, който стои зад Пеевски. "Аз съм този, който разпределя порциите в тази държава", казва откровено Доган през 2009 г.

"Делян Пеевски е просто един от инструментите, който се използва от политическата мафия, за да изнудва българския бизнес. Това е видимата част на огромния айсберг на корупцията", казва днес Цветан Василев, цитиран от Spiegel. Отбелязва се, че двамата са били "неразделен отбор" до пролетта на 2014 г., когато техните отношения претърпяват срив.

Преди банкрута си Василев купаваше предприятие след предприятие, сега Делян Пеевски прави същото. След като през август 2015 г. майка му го напарви собственик на половината от дяловете на медийната си империя, той бързо напазарува една телевизия, две цигарени фабрики, ТВ сграда, торов завод и верига за електроника.

"Парите за шопинга" биха могли да дойдат само от "банка, от големи обществени поръчки или от нелегален трафик", предполага Иво Прокопиев, издател на вестника за икономика "Капитал". "В рамките на месец да направиш такива покупки – няма такъв бизнес план", казва Прокопиев, който е сред основните цели на нападение от страна на медиите на Пеевски.

България е на устойчивото дъно по възприятие на корупцията

България запазва 69-то място в годишния Индекс за възприятие на корупцията за 2015 г. В класацията на Transparency International ("Тран...

От години Делян Пеевски се придвижва в София с тежка охрана и конвой от луксозни автомобили. Пред Сметната палата обаче е обявил само една къщичка, два апартамента, скромни спестявания от 30 000 евро и "Опел", купен на старо за 500 евро.

Проверка на Пеевски? Главният прокурор я отхвърли, пише Spiegel в подзаглавие.

През пролетта на 2015 г. правозащитници настояха главният прокурор Сотир Цацаров да нареди проверка на имотното състояние на Пеевски. Но Цацаров, за когото се твърди, че е близък с Пеевски, не видя основание за това. Пеевски пък каза, че нямал абсолютно нищо против да отворят сейфовете му. "Толкова често са ме проверявали, да ме проверяват, колкото искат. Няма друг човек в държавата, който да е проверяван по-често от мен", заяви той миналия април пред в. "24 часа".

По възрастови причини той не би могъл да е този, за какъвто мнозина го смятали, като в периода на голямата приватизация 1997-1999 г. е бил непълнолетен. "Точно тогава се формирали икономическите обръчи, които наричаме задкулисие. Къде са днес тези играчи? С тях никой не се занимава." 

Сега Европейската комисия има няколко въпроса към него. Междувременно ЕК е на мнение, че в прокуратурата в София трябва да се изпратят международни наблюдатели, завършва материалът на Spiegel.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика