Според Иван Костов в България хората се отказват от исляма

5774
Според Иван Костов в България хората се отказват от исляма
Снимка: БГНЕС

Мюсюлманската религия у нас е политизирана и това се случва от 2002 година насам. Целта е общините да загубят собствеността върху техните джамии. Опасността идва от централизацията, разграждането на хоризонталната структура и създаване на вертикална. Това заяви бившият министър-председател на България Иван Костов.

Според него предстоящата конференция на висшия мюсюлмански съвет (ВМС), която предстои да се състои на 24 януари е провокация срещу българският закон и съд, тъй като ВМС има висящо дело пред ВКС, а Върховният апелативен съд е обявил вписването му като незаконно.

Костов: Не може Турция да се намесва толкова във вътрешния политически живот, защото е опасно

"Радикалният ислям е критично опасен за европейската цивилизация." Това заяви в предаването „120 минути” Иван Костов. Бъ...

Пред bTV Костов бе категоричен, че у нас има „емисари“, има издръжка на мюсюлманските училища, има мощно влизане и политическо използване на мюсюлманското вероизповедание в страната.

Прогнозата на бившия премиер е, че ДПС ще загуби симбиозата с българското мюсюлманско вероизповедание. През последната година в 400 джамии няма нито една служба, хората се отказват от тази вяра, която е от друго естество, допълни още той.

Според Костов ДПС като корпоративна структура ще остане на политическия пейзаж в България защото е корпорация. Той обаче е убеден, че на следващите избори ще загуби 1/3 от влиянието си, а на по-следващите още 1/3 и ще се превърне в 3-4 класна политическа сила. Според него пропагандата срещу ДПС се води от турските медии.

Иван Костов препоръча на българските служби да изоставят вятърничавото си отношение към националната сигурност, за да не се превърнат във враг на собствената си страна.

Иван Костов: Предсрочните избори ще стабилизират страната

"Предсрочните избори не биха дестабилизирали страната, а напротив, ще я стабилизират допълнително, защото в този формат управляващото м...

В коментар за прословутия SMS от Бойко Борисов до Лозан Панов Костов заяви: „Аз не мога да коментирам тези неща освен да споделя огромното си разочарование от този ВСС като гражданин. Всички виждаме че това е тежко опорочена институция, толкова тежко, че просто ме е срам, аз гася телевизора.“

Като тежко опорочаване на съдебната власт определи бившият лидер на СДС случая Ченалова-Янева: „Може би, защото са малко са лесни за манипулация и овладяване, но там тази опороченост и обремененост се вижда отвсякъде.“

На въпрос дали тази обремененост не е от последните 25 години Костов реагира бурно:

„Недейте така! Аз не бих искал така да се генерализира. Защото когато вие, млад човек, четете тези 25 години с изцяло негативен знак, защо сме членове на НАТО и ЕС, защото стандартът не може да се сравни с миналото, страната ни е имала и големи възходи през тези години . Няма да ме накарате да прочета по негативен начин историята на страната. По тази логика всичко през тези 25 години е лошото, а преди тях е доброто. Кое е доброто? Ще излезе че Тодор Живков е манната небесна – много малко хора го твърдят. Последните 25 години са цветен период за България, ако никой не прочете как е станало това нещо, никой не може да го повтори в бъдеще“, категоричен бе Костов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика