Старт на преговорите за нов кабинет между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

1183
Старт на преговорите за нов кабинет между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ
Снимка: БГНЕС

Започват преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за съставянето на нов кабинет, след като на 6 март правителството, начело с акад. Николай Денков подаде оставка.

Първите разговори ще се проведат в днес от 18:00 часа, а следващите най-вероятно ще са в неделния ден преди назначените консултации от президента Румен Радев.

ОЩЕ: Николай Денков: Очаквам разговорите да завършат положително

Размяна на критики

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече заяви, че оставя 100% решението на Мария Габриел, тъй като тя ще работи с министрите и ще носи отговорност, но отправи остри критики към финансовия министър Асен Василев.

ОЩЕ: Борисов: Асен Василев не може да остане финансов министър (ВИДЕО)

„Аз мисля, че Асен Василев не може да остане финансов министър, но ако Габриел може да работи с него, да работи. Ако продължават да правят поголовни смени, дори когато са в оставка, да сключват договори за близо половин милиард лева, да сменят ръководството на АПИ, когато са в оставка, да си слагат свои заместници - НАП, Митници, аз мисля, че Асен Василев не може да остане финансов министър", коментира лидерът на ГЕРБ ден преди старта на официалните преговори по проекта за коалиционно споразумение.

"Екзотично" предложение отправи Борисов към колегите си от ПП-ДБ, визирайки важността на регулаторите, която от обединението отдават: "ГЕРБ взема всички министри, даваме им МВнР, и да гласуваме регулаторите само с техни хора". За да няма шумове в системата с ДПС не коментираме, уточни още Бойко Борисов. Той отправи предупреждение към все още некоалиционните си партньори да внимават с червените рози, които поднасят на БСП. "С комунистическата партия ГЕРБ няма да управлява и няма да дели регулаторите".

Не закъсня и коментарът на съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков, който призова Борисов да спре да дава епитети. „Това не помага. Държим се с голямо уважение към преговорния екип на ГЕРБ. Борисов само прави преговорите по-трудни, трябва да има малко дисциплина“, заяви Петков.

ОЩЕ: ПП-ДБ призова Борисов да дойде на преговорите

В отговор на думите на лидера на ГЕРБ, който заяви, че не иска Асен Василев да бъде финансов министър, Петков отвърна: Утре Борисов да дойде в НС и да ми каже предложението си в лицето.

Като шанс за добро правителство определи Петков намерението на Борисов да делегира права на Мария Габриел като премиер. „Този кабинет има смисъл само и единствено, ако нашите реформи продължават. Няма да държим правителство, само за да имаме правителство. Ще застанем зад Мария Габриел, ако знаем, че съдът става независим, че регулаторите започват да работят за хората и службите започват да работят за гражданите", подчерта още съпредседателят на ПП-ДБ.

"Правителството служи, за да може регулаторите да работят за хората и съдът да се изчисти от джуджета и нотариуси. Това ни интересува по същество", каза от своя страна и Христо Иванов. "Настояваме да има ясна формула за носене на отговорност. Фокусът при регулаторите да бъде върху качествата на хората, а не върху това кой ги е излъчил", каза още лидерът на "Да, България".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика