Статистиката на Орешарски - хиляди назначения и уволнения

31695
Статистиката на Орешарски - хиляди назначения и уволнения

2784 – това е магическото число, което е резултат от кадровата политика на кабинета „Орешарски”. Става въпрос за броя на промените в ръководния състав на министерствата, второстепенните разпоредители с бюджет и търговските дружества с над 50% собственост на държавата в капитала. В данните не влизат администрацията на Министерския съвет, както и броя на кадровите рокади в Министерството на външните работи, няма и конкретен брой на назначените в Министерството на инвестиционното проектиране и общ брой на извършените промени там извън освободените от длъжност ръководни кадри.

Статистиката е изготвена от служебното правителство, а пръв за нея съобщи „Дневник”.  Оказва се, че по времето на Пламен Орешарски и компания уволненията от държавна служба са по-малко от новите назначения – 1119 уволнени срещу 1418 назначени.

Метлата се развъртя в БДЖ

Уволнения в държавните железници - административните директори в БДЖ „Пътнически превози" и БДЖ "Товарни превози", както и тези,...

Най-много промени има в запазена за ДПС територия – Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Там са направени над 600 промени в ръководното тяло, от които 180 са в изпълнителните агенции към министерството и в областните дирекции "Земеделие". БАБХ също не е пощадена – 60 уволнения при 64 назначения в структурите на Агенцията в цялата страна.

Най-фрапиращо обаче е положението в ключов орган – Агенция „Митници”. По времето на Орешарски там имаше на три пъти смени на началството – първо беше Кирил Желев, после поста пое Павел Тонев, за когото Actualno.com припомни доста притеснителни моменти в кариерата му на митничар, а преди да дойде нов постянен началник, кабинетът „Орешарски” падна и начело на митниците застана Ваньо Танов. Оказа се обаче, че уволненията в Агенция „Митници” по времето на Орешарски са само 12, а назначенията са цели 47. В същото време промените в администрацията на финансовото министерство са незначителни  - 13 служители са освободени, а 28 са назначени на ръководни длъжности, като една трета от тях са повишения.

Другият голям административен компот е забъркан в МВнР и МВР. В МВнР, на практика, 90% от ръководния състав е подменен. В МВР Направени са 329 промени на ръководно ниво, като 66 са уволненията, а над 260 – назначенията. В общата администрация на външно министерство са сменени всички петима директори на дирекции, а на местата им са назначени хора, които никога не са били служители на външно министерство – например бившият депутат от БСП Иван Генов, който е пратен като дипломат в Астана.

При МИЕ изненада няма – подмяната на кадри е главно в БЕХ. Общо са уволнени 134 души от ръководните структури към министерството, назначени са 151 души. Същото е положението и в Министерството на спорта, където липсва пълна статистика, но е ясно – промени има главно в „Национална спортна база” ЕАД, където 22-ма души на ръководни длъжности са уволнени. Припомняме, че заради обществената поръчка за ремонт на Зимния дворец служебният спортен министър Евгения Раданова уволни цялото ръководство на "Академика 2011".

БСП мрънка за чистка, ГЕРБ сочи "калинката" Илиева като пример как си признава грешките

Служебният кабинет смени повече кадри, отколкото за два месеца правителството на Пламен Орешарски. Това заяви червеният депутат от 42-р...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика