Стойнев: МИЕ да действа бързо, 20 перспективни пазарa чакат

18238
Стойнев: МИЕ да действа бързо, 20 перспективни пазарa чакат
Снимка: БГНЕС

В момента в 20 перспективни и бързо растящи пазари от Азия, Близкия Изток и Африка чакат Министерството на икономиката да отвори служби за търговско-икономически връзки.

Бързата реакция на новия министър е задължителна, защото може да бъде една от мерките за компенсиране на българските производители на зеленчуци и млечни продукти заради изгубения пазар в Русия, заяви Драгомир Стойнев, бивш министър на икономиката и енергетиката, съобщиха от кабинета на Стойнев.

Говоря за пазари, сред които, Обединените арабски емирства, Оман, Саудитска Арабия, Катар, Иран, Ирак, Алжир, Тунис, Пакистан, Армения, Туркменистан и Монголия. Това са страни, в които държавната воля за насърчаване на двустранните търговски отношения е ключова. Затова като министър на икономиката поисках допълнителен бюджет и щатни бройки за отваряне на търговски представителства на България там. Сега новото ръководство на министерството трябва бързо да довърши изпращането им с конкретни задачи.

Притеснен съм от липсата на бърза реакция за ефектите върху българските производители на селскостопански и хранителни продукти, които попадат в забранителния списък на руското правителство, в резултат на наложените от ЕС санкции на Русия. В МИЕ има такъв предварителен анализ на различни сценарии на санкции. В него сегашната ситуация е предвидена, допълни Стойнев.

Да не се успокояваме с факта, че забраната за внос засяга само около 2% от нашия износ към Русия. Това са десетки хиляди работни места. Много по-рискови са обаче непреките ефекти. Стотици български производители на зеленчуци и млечни продукти ще пострадат, тъй като ще се окажат под натиска на големите субсидирани европейски производители. След забраната да работят на руския пазар те ще търсят реализацията на продуктите си на други близки пазари – включително и на българския, където ги чакат големите европейски търговски вериги, предупреди Драгомир Стойнев.

Служебният министър на икономиката и ресорния вицепремиер трябва да съберат българските производители и да обяснят какви са преките, но и косвените последствия и да предложат мерки за компенсация. Поставянето на конкретни задачи на търговските ни представителства в чужбина за подкрепа на българския износ в засегнатите сектори е само една от тях, заяви още Стойнев.

Искат изключване на Стойнев от БСП

Заради подписването на заробващия договор с "Уестингхаус" червени структури от страната настояват Драгомир Стойнев да получи най-тежкот...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика