Светла Бъчварова се отказа от имунитета си

2878
Светла Бъчварова се отказа от имунитета си

В уведомление до председателя на НС народният представител от БСП лява България Светла Бъчварова се отказа от имунитета си във връзка с искането на главния прокурор. Това съобщиха от пресцентъра на БСП.

По-рано днес тя коментира, че случаят, заради който й се иска имунитета, е от 2010 г. и веднъж вече разследващите органи не са констатирали нарушения. Договорът, заради който се иска моя имунитет, е преподписван два пъти след мен, заяви тя.

Цацаров поиска имунитета на депутат от БСП, ощетявал държавата с 1,3 млн. лв.

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител от парламентарната груп...

Днес главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на Бъчварова. По досъдебно производство на Софийска градска прокуратура са събрани доказателства за това, че като председател на управителния съвет на Селскостопанската академия, Светла Бъчварова – Пиралкова съзнателно е сключила неизгодна сделка, от която е произлязла значителна вреда за академията - в размер на 1 326 671,36 лв. и случаят е особено тежък - престъпление по чл. 220 ал.2 във вр. с ал.1 НК.

Обвинението на депутата Светла Бъчварова е за неизгодна сделка в особено тежък случай, заяви Цацаров.

По думите му, основата на разследване е ревизионен доклад на Агенцията „Държавна финансова инспекция" (АДФИ). „Разследването е изключително обемно с оглед на това, че докладът на АДФИ е обхванал изключително количество договори, оставки и всичко друго, което е било извършвано през проверявания период в Селскостопанската академия. Академията е юридическо лице на бюджетна издръжка и е структурно звено на МЗХ. Г-жа Бъчварова, когато в онзи период е била председател на академията, през 2009 г. е сключила договор, по силата на който на „Литекс Комерс АД" са били отдадени за съвместна дейност, каквато на практика не е била осъществявана, 9726 дка от една от най-плодородните земи в страната ни", посочи той. „Земята е била отдадена за срок от 10 години, а месечната цена е била в размер на 17 500 лв., което по 1,80 лв. на декар на година с ДДС. Според извършените експертизи нормалната пазарна цена за отдаването на земя под наем или за обработване в този регион е между 70-80 лв. на декар. При това положение разликата между 70 лв. и 1,80 лв. представлява щетата за държавата, която за целия период на действие на договора е в размер на близо 1,326 млн. лв.", обясни Цацаров.

„Обвинението е за неизгодна сделка в особено тежък случай по чл. 220 ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК с предвидено наказание лишаване от свобода от 3 до 10 години, както и лишаване от права. Анализирани са всички посочени договори в доклада на АДФИ, но не всичко в доклада на агенцията представлява престъпление, но за тази конкретна сделка Прокуратурата счита, че е налице престъпление", допълни Цацаров. По думите му, УС на академията не е бил запознат в детайли и няма негово надлежно решение за това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика