Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Свободно купуване на гласове, а Калин Стоянов и МВР затварят очи: Бивш министър

18 юни 2024, 10:51 часа • 1957 прочитания

Бившият вътрешен министър Иван Демерджиев изобщо не се съмнява, че на изборите 2 в 1 на 9 юни са се купували гласове. "Това се вижда от официалните данни на ЦИК за активността и гласуването в определени секции", каза той пред БНР и добави, че може да предостави анализ.

"МВР е с широко затворени очи"

"Ръководството на МВР стои с широко затворени очи", смята Демерджиев. "Реалната борба с купения вот няма нищо общо с имитацията на такава, на която ставаме свидетели". Макар за Калин Стоянов да е тайна, не е тайна за кои политически сили се купуват гласове и на тези избори купувачите са имали "комфорта да го правят необезпокоявано", коментира той в предаването "Преди всички" на националното радио днес, 18 юни.

Още: Калин Стоянов: Всички партии залитат към купуване на гласове

"При толкова "заслуги", които натрупа този министър, е нормално той да запази поста си и в следващото правителство", каза Демерджиев за Калин Стоянов, срещу когото имаше протести да бъде премахнат от служебния кабинет на Димитър Главчев - най-вече заради полицейския произвол на демонстрацията срещу БФС и Борислав Михайлов миналата есен.

Снимка: Калин Стоянов, БГНЕС

Сигнали без резултат

Демерджиев отбеляза, че е имало случаи, при които са били подавани "съвсем ясни сигнали" за купуване на гласове, подателите на сигналите са викани в МВР, но основната цел е била да се установи откъде те имат тази информация. След това са били привиквани потенциалните купувачи, били са питани купуват ли, а при отрицателен отговор не са били образувани производства, по думите на бившия министър.

Още: Експерт: 5-10% от гласовете идват от купен вот или гласуване от страх

Бъдещото правителство

Демерджиев коментира и разговорите между ГЕРБ и ДПС за съставяне на правителство: След срещата с ДПС: ГЕРБ заговори за 4-годишно управление и борба с корупцията.

"Двете политически сили, които сега се гласят да правят кабинет, вече участваха в една правосъдна реформа. Не е комично, а е трагично", заяви той, след като бе попитан за възможността Делян Пеевски да пише Закона за съдебната власт.

Относно очакваното решение на Конституционния съд за поправките в основния закон - бившият вътрешен и правосъден министър изрази надежда КС да приеме обосновано "решение, с което да възстанови накърнения баланс" между държавните органи. Той определи промените в Конституцията като "мъртвородени".

"Много от представителите на сглобката призоваваха Конституционният съд да се превърне, едва ли, не във втора камара на парламента", каза Иван Демерджиев пред БНР.

Още: Проф. Пламен Киров не изключва купуване на депутати, за да има кабинет

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес