X
 
 

Съдът окончателно отказа да регистрира партията на Слави

3362 2
Съдът окончателно отказа да регистрира партията на Слави
Снимка: ПП "Няма такава държава"
Върховният касационен съд окончателно отказа регистрацията на партията на Слави Трифонов "Няма такава държава“. С решението се потвърждава изцяло решението на Софийския градски съд, съобщава Mediapool.bg.

Основната причина за отказа на съда е, че новоучредената формация използва българското знаме в логото си. Това създава възможност гражданите да свържат партийния символ със знамето на републиката, което е незаконно. Според Закона за политическите партии "Няма такава държава" не може да използва в своите символи герба или знамето на държавата.

Извън това магистратите вече установиха, че "Няма такава държава" е спазила повечето процедурни изисквания за своята регистрация. Сформиран е инициативен комитет, проведено е учредително събрание, спазени са установените за това срокове, налице е минималният необходим брой членове на инициативния комитет.

7/8 и ще са паднали: Годината, в която Слави направи и партия, и телевизия

2019 година ще остане в историята на българската политика. И телевизия. Но това не е факт, който просто потвърждава недотам умелите заи...

По отношение на политическия проект на Трифонов върховните съдии сочат още, че "формално използване на съществените елементи и цветове на националния герб и знаме в комбинация, която обуславя значително сходство с тях, също съставлява нарушение на Закона за политическите партии". ВКС напомня, че е "достатъчно внушението на използвания символ да е силно, а не символът да е напълно идентичен със знамето".

Припомняме, че от екипа на Слави неколкократно са коментирали символите на други вече регистрирани политически формации като тази на бившия вицепремиер Валери Симеонов например. В логото на Националния фронт за спасение на България (НФСБ) също присъства стилизиран образ на българското знаме.

Как започна всичко за партия "Няма такава държава", може да си припомните в този материал.

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители