Съюзът на съдиите поиска проверка на "ЦУМгейт"

2684
Съюзът на съдиите поиска проверка на "ЦУМгейт"
Снимка: БГНЕС

Най-голямата съдийска организация в страната - Съюзът на съдиите в България (ССБ), се обърна с писмо към главния инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) Теодора Точкова с настояване да бъде извършена проверка на срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов, като резултатите бъдат оповестени публично.

Скандалът "ЦУМгейт" избухна заради признанията на бизнесмена и издател на вестник "Сега" Сашо Дончев, че Георги Гергов е организирал среща с Цацаров в ЦУМ. Сашо Дончев твърди, че на срещата Цацаров се е опитал да му окаже натиск заради позициите на вестника и карикатурите на Христо Комарницки. Цацаров отрече това и казва, че Дончев се е опитал да окаже натиск върху течащата проверка в енергийния регулатор (КЕВР). Заради скандала Георги Гергов бе подложен на натиск да напусне ръководството на БСП и накрая си подаде оставката. В крайна сметка червеният бизнесмен от Пловдив защити своя съгражданин Цацаров.

Христо Иванов: "ЦУМгейт" е знак за дълбоката корупция на българското управление

"ЦУМгейт" е знак за дълбоката корупция на българското управление. Това, че има едни хора, но които не им пука за разделението на власт...

ССБ напомня, че по закон съдебният инспекторат може да се самосезира и да иска проверка проверка на твърденията на замесените, доколкото това засяга личността на главния прокурор. С промените на съдебния закон инспекторатът бе натоварен със задължението да извършва проверките за почтеност на магистратите.

"Не ни е известно да е започнала такава (проверка), молим да получим отговор, г-жо (Теодора) Точкова, дали е така, защо считате, че публично направените твърдения не сочат изобщо на необходимост от провеждането й, или по някаква друга причина", се казва в призива на ССБ.

Организацията настоява съдебният инспекторат да изготви и огласи стандарта, който възнамерява да прилага при проверките за почтеност, конфликт на интереси и за действията, накърняващи престижа на съдебната власт.

"В противен случай е налице риск подходът да е обусловен не от принципни съображения, а с оглед личността, а това всякога е предпоставка за недопустим произвол", се допълва в призива на съдийската организация. ССБ допълва, че единствено настоява за отговор на поставения въпрос, абстрахирайки се напълно от твърденията на участниците в скандала, които не са проверени от нито една компетентна институция.

Лозан Панов се притеснява за живота си заради ЦУМгейт

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов намекна, че се притеснява за живота си. Той коментира последното заседание ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com