Съвети приемам от работодатели, наставления - само от Борисов

14706
Съвети приемам от работодатели, наставления - само от Борисов
Снимка: БГНЕС

Ивайло Калфин, заместник-министър председател по демографската политика и социалната политика и министър на труда и социалната политика, ПП АБВ, в разговор с Илиана Беновска разкри позициите си по много въпроси.

Самооценката на Ивайло Калфин за изминалите 100 дни от кабинета „Борисов 2.0“

В началото на разговора си с Ивайло Калфин водещата на предаването „На 6-тия ден" Илиана Беновска попита госта си каква е неговата самооценка днес, когато се навършват 100 дни от управлението на кабинета „Борисов 2.0“.

Гостът заяви, че тепърва предстои да се дава оценка и действително с колегите му са се постарали и са успели да сглобят едно работещо правителство, въпреки по-големите очаквания.

Рисковете пред коалицията на ГЕРБ – РБ - АБВ - ПФ

„Томислав Дончев заяви в ефира на „Радио К2“, че рисковете за коалицията ГЕРБ – РБ - АБВ - ПФ са вътре в нея. Вашият коментар“, попита водещата.

Вицепремиерът Калфин призна, че това е така и има редица проблеми и различия, които трябва да се изяснят. Има интензивен диалог по много теми вътре в коалицията и по някои от тях няма съгласие – например начинът, по който бяха внесени предложенията за пенсионните фондове, а сега – темите с емисията и начинът, по който се емитира дълг, доизказа се той.

Отношенията в НСТС

„Вие лично сте в един доста труден ресор – демографската, социалната политика, и министър на труда. Знаете, че това са чувствителни теми и за работещите, и за Вашите партньори в НСТС – работодатели и синдикати. През тази седмица работодателите изразиха силна загриженост за състоянието на социалния диалог в България, че вече два месеца НСТС не се е събирал на редовни заседания, а в същото време се приемат ключови решения, включително законодателни. Какъв е Вашият коментар? Има ли съпротива срещу това, което прави правителството, от страна на работодателите?“, запита Беновска.

Министърът по труда и социалната политика обясни, че се работи по много трудни теми и по тях се е натрупало досега доста напрежение. Той продължи с думите, че се опитва да намери най-консенсусния вариант, като уточни, че по пенсионната реформа има изключително редовен и публичен диалог. „Приемам забележката и притесненията на социалните партньори за свикването на НСТС и че не е заседавал от дълго време“, каза той и добави, че внесени законопроекти без допитване до НСТС са внесени от депутатите, чието задължение е и внасянето им в НСТС.

„Дали ще се получи една добронамереност и разбирателство, защото КСО са „препъни камък“ по отношение на тристранния диалог. Вие имате срок до края на март да влезете и приключите с нерешените проблеми и да започне неговото прилагане. Имате ли яснота какво ще се случи до края на март?“, попита водещата.

Казусът с ТЕЛК-овете

Министър Калфин обърна внимание, че предстои обсъждането на още няколко теми. А големите оставащи теми са издаването на ТЕЛК-овете.

„Ще ги закривате ли ТЕЛК-овете, казана разговорно?“, продължи темата водещата.

Ивайло Калфин уточни, че не би искал да коментира темата без здравния министър Москов, но има притеснения, че ако те се закрият и всеки специалист издава подобно разрешение, то ще нарасне броят на хората, освидетелствани за нетрудоспособност. Но преценката на състоянието на тези хора трябва да става с участието на медицински лица задължително, по думите му.

Как ще намери деликатното равновесия сред разнопосочните интереси Ивайло Калфин

„Вижте каква координата система се оформя и Вие сте разпънат в нея. От една страна са коалиционните партньори, с които сте намерили деликатно равновесие. От друга страна – работодателите, които изискват от Вас своите права. Синдикатите са от трета страна. От четвърта страна е министърът на здравеопазването. От пета страна – Народното събрание. От шеста – ние, медиите. От седма – опозицията. Как ще намерите деликатното равновесие, финия баланс?“, обобщи ситуацията пред министъра Беновска.

Калфин заяви, че всичко е въпрос на политическа отговорност и няма нерешими проблеми, като увери, че има сериозен опит в преговорите и търсенето на компромиси от работата си в ЕС. „Това е въпрос на политическа култура“, акцентира той.

„Един от субектите в тази сложна координатна система са работодателите, които са най-големият производител на БВП. Тяхната членска маса е от работещите, които са и членове на синдикатите. Как ще намерите равновесието между социалните права на хората и исканията на представителите на парите?, конкретизира въпроса си от по-горе Беновска.

Калфин заяви, че това е направено и намерено много отдавна и затова съществуват представители на двете групи – работници и работодатели.

„Но работодателите Ви упрекват, че Вие клоните и симпатизирате скришом на синдикатите.“

Калфин допусна, че сигурно и синдикатите ще го упрекнат в същото, особено при разговорите за повишаване на възраст и осигурителен стаж, за което настояват работодателите.

Пенсионните фондове

Водещата добави в описанието на сложната координатна система пенсионните фондов с техните специфични проблеми по пенсионната реформа и КСО, и потърси мнението на госта си за тях и заявената им готовност, че са готови и годни да изплащат пенсии.

Социалният министър подчерта, че инициативата за пенсионните фондове е на финансовия министър и по отношение на участието на фондовете в изплащането трябва да е ясно, че има два такива вида – професионални и универсални. При професионалните се изплащат пенсии за ранното пенсиониране на работници с втора и първа категория труд и след това те трябва да минат в системата на НОИ. Той изтъкна, че по начина, който е в момента, тази система с професионалните фондове не може да работи и трябва да се намери решение. „Големият спор е за универсалните фондове, които плащат допълнителна пенсия и при тях въпросът е доколко добре те управляват парите на хората“, каза Калфин. „Логиката на финансовия министър е всеки гражданин да може да избира по какъв начин да му се структурира тази част от пенсията – дали чрез натрупване или чрез лична сметка, или чрез НОИ“, добави той и отбеляза, че фондовете не са съгласни.

„Какво ще стане с прословутата такса от 5%, която събират пенсионните фондове от осигурените лица?“, попита Илиана Беновска.

Министърът обяви, че в момента се прави анализ в КФН за начина на инвестиции, таксите и регулирането на работа на пенсионните дружества, който ще бъде представен скоро с конкретни решения.

„Но, пенсионните фондове, и те на свой ред, както работодателите, Ви упрекнаха, че ги игнорирате на тези вторнишки разговори за пенсионната реформа. Как ще продължите публичността на сътрудничеството?“, продължи водещата.

Министърът отговори, че всеки един е свободен да огласи своите мнения и каза, че те са равноправни участници в обсъжданията по проблемите, които ги касаят. В останалите случаи те се явяват като част от работодателите и нямат основания да казват, че нещо става зад гърба им, по неговите думи.

Кой съветва и кой наставлява Ивайло Калфин

„Вчера вие, вицепремиерите, на пресконференцията, която дадохте в „Гранитна зала“ на МС, казахте, че позволявате само на премиера да ви дава съвети. Той обажда ли ви се от време на време да ви казва какво да правите?“, постави нова тема водещата.

Вицепремиерът Калфин поправи думата „съвети“ на „наставления“ и извести, че съвети приема от всеки. „В ролята ми на министър не мога да приема някои да ми диктува решения“, изтъкна той.

„Какво значи „приемам наставления от премиера“? Той наставлява ли Ви и как?“, потърси прецизиране на въпроса си Беновска.

Калфин уточни, че досега не е имало такъв опит и му е дадена свобода на работа и подкрепа.

Пренебрегван ли е от важните решения Калфин?

Калфин към Домусчиев: За някои хора има две мнения - собственото и грешното

Мога да цитирам един хубав израз на д-р Тренчев, че за някои хора има две мнения – собственото и грешното. Така социалният минист...

„Вие изразихте деликатно и по своему, през декември месец, когато се приеха промените в КСО, изразихте мнение, че не сте бил достатъчно информиран и сте се оказал в „небрано лозе“?“, продължи водещата.

Калфин каза, че при този случай не е бил игнориран и е бил запознат с промените в КСО.

„Можете ли да кажете дали се чувствате пренебрегнат, че правителството взе решение за нов заем от 8 млрд. евро. Пренебрегнат, като икономист, работил на много високо европейско финансово равнище. Или Вие изказахте своето становище на МС?“, зададе нов въпрос водещата.

Калфин поясни, че на МС не е имало обсъждане на този заем, но в НС има редица въпроси, на които финансовият министър трябва да отговори за този заем и подробно да запознае обществеността за това, за какво е предвиден всеки лев.

Заемът от 8 млрд. евро

„Видяхте, че има напрежение в НС - в две комисии възникна проблем при обсъждането на този проект. Вие имате ли яснота дали за Вашият сектор ще има средства от тези пари или те ще отидат за покриване на стари задължения и малка част за оперативни разходи?“, продължи темата за заема водещата.

Домусчиев обеща протест и от работодателите - заради Калфин

Заради социалния министър Ивайло Калфин ли работодателските организации се изказаха остро в отворено писмо заради нарушен диалог с бизн...

Вицепремиерът се съгласи и каза, че това е знак, че това е пример за отношенията вътре в коалицията. Той уточни, че заемите на държавата не са целеви и не отиват за строежи на пътища и др., а са за покриване на дълговете на държавата и покриването на годишните дефицити.

„Вашият лидер – президентът Първанов, заяви, че бихте подкрепили от АБВ този нов заем, но трябва да получите аргументи за това. Докога ще чакате? Има ли активен диалог по този въпрос?“, попита водещата.

Гостът изказа предположението, че финансовият министър би трябвало да се срещне с парламентарно представените политически сили и да обясни всички въпроси, които стоят.

Политиката на България към кризата в Украйна

„Как поддържате разбирателство с коалиционните си партньори по повод деликатни теми. Например отношението на България към конфликта в Украйна. Питам ви като политик“, постави нова тема водещата.

„България трябва да бъде по-активна в този случай. Ние не можем да се крием зад гърба на ЕС или НАТО. България трябва да има собствена и активна позиция. АБВ има една много разумна декларация, която е внесена в Парламента. България трябва много ясно да заяви, че военно решение е абсурдно и че политиката на изолация не води до нищо добро. Тези, които си мислят, че с конфликт или натиск може да се реши който и да е проблем в този регион – те бъркат,“, изложи позицията си Ивайло Калфин.

Калфин предлага да не се дават помощи на родители, които изоставят децата си

Предвиждаме няколко промени в Закона за семейни помощи за деца - да не се дава семейно подпомагане на родители, които изоставят децата ...

Подслушването

„И от Украйна към „червеи“. Смятате ли, че тази коалиция ще успее да се пребори с мнозинството примери на паралелна и задкулисна власт?“, прехвърли темата към проблемите на вътрешната сигурност Беновска.

Министърът призна, че му се ще да вярва, че ще е така, но няма увереност. Той сподели, че в неговия сектор няма много такива практики, но в цялата държава трябва много силна политическа воля за изкореняването на тези практики. Калфин каза още, че не се притеснява, че може да го подслушват, защото отдавна е преживял тези мисли, но това не е редно. Той заяви, че никой не му влияе накъде да насочва средства и обществени поръчки от ресорното си министерство и че няма смисъл да се опитват да го притискат, защото няма да успеят.

Прогноза за бъдещето на правителството

„Смятате ли, че това правителство ще успее да изкара целия си мандат?“, попита в заключение Беновска.

Ивайло Калфин изрази надеждите си за пълен мандат на кабинета, но сподели, че все още не е сигурен доколко ще продължи желанието и решимостта за реформи, което според него е моторът на правителството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика