Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

1969
Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО
Снимка: Министерство на отбраната

Министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви, че днес можем да гледаме с насмешка на инициативите на партии и политици, които говорят за излизане на страната ни от НАТО. Без да споменава имена, той визираше "Възраждане" и лидера им Костадин Костадинов.

Още: Вън от НАТО: Костадинов нарочно ограничава "Възраждане" - оценка

„Те сигурно не разбират какво означава това членство - от гледна точка на нашата сигурност и на условията, които имаме за икономическо развитие и повишаване на благоденствието на българския народ. Ние дължим именно на членството си в НАТО дори и това, че те могат да импровизират по този начин и да излизат с такива странни инициативи“, посочи Тагарев.

„Членството в НАТО ни прави сигурни“

„Членството в НАТО ни прави сигурни“, каза министърът на отбраната в приветствието си на откриването на изложбата на Националния военноисторически музей (НВИМ) „Българската армия – 20 години част от НАТО“ на 28 март. По думите му - в изминалите над 25 години много хора са работили изключително интензивно, усилено и в трудна обстановка, за да може България да се подготви за влизане в Алианса и днес да се развива като достоен член на този най-мощен военен съюз.

Министър Тагарев прикани повече хора да се запознаят с изложбата на НВИМ, тъй като тя е много важна за нашата история. „Благодарен съм на екипа на музея за положените усилия, защото много хора не са запознати с фактологията, с проблемите, които са решавани през годините, с начина, по който сме допринасяли за съюза, за да заемем едно достойно място в него“, подчерта той.

Още: "Лъжа": Тодор Тагарев с остра реакция на изказване на Костадинов

Началникът на отбраната: Членството в НАТО е най-целесъобразното решение в новата ни история

„Преди 20 години българското общество направи правилния избор за присъединяването на страната ни в НАТО. Предвид днешната ситуация по сигурността, това е най-целесъобразното решение, което сме взели в новата ни история“, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Снимка: Министерство на отбраната

По думите му, членството в Алианса е задължение и отговорност, за да бъдем адекватни на нашите съюзници, на колективната система за сигурност както по отношение на планиране и развитие на силите, така и по евентуалното им използване. „Затова съм горд от това, което се прави в Щаба на отбраната и в Българската армия – да участваме равноправно във всички решения, които се отнасят до колективната отбрана, да сме способни да предоставим на държавното и политическото ръководство необходимата експертиза за вземането на решения, за да бъдем достоен съюзник на Алианса и заедно да бъдем гарант за сигурността и просперитета на нацията“, заяви началникът на отбраната, цитиран от пресцентъра на МО.

Още: Велизар Шаламанов: Тагарев направи всичко възможно, но няма политическа опора (ВИДЕО)

Директорът на НВИМ доц. д-р Соня Пенкова посочи в приветствието си, че изложбата се фокусира върху мисиите и ученията на българската армия в годините на нейното присъединяване към Алианса, както и върху акценти от изграждането на способности и съвместимост с армиите, съюзници в НАТО.

На откриването на изложбата присъстваше още Николай Свинаров, министър на отбраната в периода 2001 – 2005 г., по чието време през 2004 г. България официално стана член на Организацията на Северноатлантическия договор. Там бяха представители на дипломатическия корпус и др.

Тагарев: Работим за засилване на присъствието на НАТО у нас

В отговор на въпроси на журналисти министърът на отбраната Тодор Тагарев посочи, че и в момента Министерството на отбраната работи интензивно, за да се засили присъствието на НАТО на наша територия. „Наличието на съюзни структури тук увеличава нашата сигурност“, подчерта той. „Едно от постиженията на последните години беше именно това - разбрахме, че трябва да инвестираме в собствената си армия. Дълги години тя беше пренебрегвана, бюджетът падаше постоянно до 2018 г. Сега вече сме на обратния тренд и въпросът е как да го използваме“, каза още Тагарев.

Още: Започват преговори с френска компания за новите 3D радари за ВВС

Проблемите в отбраната

За решаване на проблемите в сектора Министерството на отбраната не може да работи, без да има приемственост, посочи министърът в отговор на друг журналистически въпрос. „Независимо кой министър ще дойде след мен, той ще трябва да търси решение на същите проблеми заедно с политическото, военното и административното ръководство“, каза още той. „В последните две години бюджетът за отбрана нарасна значително и тази година вече е над 2% от брутния вътрешен продукт“, похвали се Тагарев.

Стартирани са няколко ключови модернизационни проекта и се подготвят други. „Остава проблемът с окомплектоването и задържането на качествени кадри и създаването на мобилизационен потенциал. Само в рамките на половин година успяхме да увеличим на два пъти заплатите на хората в отбраната – с 10% от лятото и с 10% от януари тази година“, посочи още той.

Още: Вдигат заплатите на военните

„По случай годишнината, която отбелязваме, пожелавам 2,5% от брутния вътрешен продукт за отбрана“, заяви адмирал Ефтимов в отговор на журналистически въпрос. Той отбеляза, че по този начин ще бъдат решени проблемните въпроси след дългогодишното неглижиране на нуждата от инвестиции в сектора. „За да наваксаме, за няколко години процентът от БВП за отбрана трябва да бъде повишен, за да се решат критичните необходимости. След това пак може да слезем на това ниво“, каза началникът на отбраната.

Той подчерта, че в Закона за отбраната и Въоръжените сили са нужни промени, свързани с придобиването на способности, задържането на военнослужещите в редиците на българската армия и със социалния пакет за хората в отбраната. „Проблемите трябва да се решат централизирано, систематично и с общ подход“, заяви адмирал Ефтимов.

Още: "Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика