Теменужка Петкова в спор с червени депутати заради проучванията за газ в Черно море

3248
Теменужка Петкова в спор с червени депутати заради проучванията за газ в Черно море
Снимка: БГНЕС

Правителствата на ГЕРБ дадоха старта на проучванията за петрол и природен газ в Черно море и това не може да бъде оспорено, заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол.

Така тя отговори на коментара на депутата от БСП Таско Ерменков, че последните години са "нулеви за проучванията за собствен газ".

Държавата одобри нов играч в проучването за нефт и газ в блок Хан Кубрат

20% от правата за търсене и проучване на нефт и природен газ в "Блок 1-14 Кубрат" ще бъдат прехвърлени от "Шел Интернешънъл Експлорейшъ...

Депутатът беше категоричен, че процедурите се подготвят така, че да няма интерес към документацията въпреки находките във водите на Румъния и Турция.

Правителството не може да отговаря за залежите на дъното на морето, а единственото, което може да направи, е изцяло да подкрепя компаниите, които извършват проучването, каза още Теменужка Петкова.

Тя отчете, че в момента се извършват дейности в два блока - "Хан Аспарух" и "Хан Кубрат" (бившият "Силистар"), а заради липса на интерес за пореден път е прекратена процедурата за избор на изпълнител на дейностите в блок "Тервел" (бивш "Терес").

Разрешението за работа в "Хан Аспарух" се удължи на два пъти по искане на консорциума, който проучва района. Последно това се случи през май 2020 година за срок от още 2 години. В "Хан Кубрат" проучванията се извършват от Shell и в момента се оценяват резултатите от направените сондажи. Подготвя се нов конкурс за "Тервел", допълни още Петкова, цитирана от Инвестор.

Петкова скочи на БСП: Енергетиката не се управлява некомпетентно

Категорично не сме съгласни с твърдението на депутата от БСП Таско Ерменков, че енергетиката се управлява некомпетентно. Това заяви ене...

Българският енергиен холдинг (БЕХ) e изкупи дълга на "Топлофикация - София" към "Булгаргаз" с цел запазване финансовата стабилност на газовата компания, коментира още Теменужка Петкова по време на контрола в Народното събрание.

Тя потвърди, че в края на декември 2020 година БЕХ е изкупил дълг за 109 млн. лева от "Булгаргаз". Газовата компания има ключова роля на обществен доставчик, както и да диверсифицира доставките на природен газ от алтернативен източник - Азербайджан, аргументира това решение енергийният министър.

Петкова отхвърли обвиненията за лошо управление на БЕХ, посочвайки че през 2014 година холдингът е бил на загуба от 247 млн. лева. 2020 година приключва с печалба от 295 млн. лева. Наличните парични средства се увеличават от 395 млн. лева до 1,5 млрд. лева в периода от 2014 година до 2020 година.

"Топлофикация - София" не е обикновено търговско дружество - има важни обществени задължения", коментира Петкова. Дружеството е гарант за енергийната сигурност на столицата, заяви тя и припомни, че от 2002 година е практика да се цесират задължения на топлофикацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика