Томислав Дончев за изборите като обучение след матура

2826
Томислав Дончев за изборите като обучение след матура
Снимка: БГНЕС

„Да вкараш политиците след изборите в подобен формат е като допълнително обучение след матура, което аз го намирам като добра идея“. Такова сравнение направи вицепремиерът Томислав Дончев на онлайн кръгла маса на тема „Бъдещата история на България“.

В учебника по бъдеща история влизат теми като енергетика, зелена икономика, екология, биоразнообразие, земеделие и образование. На неговите страници България се превръща в зелен дигитален лидер, държава с иновативен бизнес, чист въздух и защитена природа. В нея всеки е свободен да развие потенциала си и да живее щастлив и перспективен живот.

И Дончев заговори за подкрепа за правителство на Слави, но и посочи, че без ГЕРБ едва ли може да има управление

Политиката е носене на отговорност и управление на конкретни сектори и системи, в един момент на цялата държава. Безотговорно би било д...

Той се надява следващите 10 години България да е минала качествена граница в развитието си, да е миналата най-трудната част с най-тежките предизвикателства на зеления преход, да е успяла да редуцира рисковете като икономика и като общество да имаме енергии, които позволят обществото и групите в него да се катализират в посока на креативни и съзидателни цели.

По думите на Дончев ¼ от публичния ресурс ще бъде инвестиран до 2030 г. Дори и в режим на максимално инвестиране на публичните средства, те ще имат силен ефект, но трябва да се водят разговори как посредством инструментите, с които разполагаме да събудим такава икономика, която да следва амбициозни цели, посочи Дончев. Според него всичко това нямало как да се случи само с публично финансиране.

Петър Кънев от БСП заяви, че е доста рисковано да се води дебат за учебника по Бъдеща история, защото не е ясно дали ще има правителство, което да се занимава с този проблем. При един служебен кабинет, към който вървим с много бързи стъпки според Кънев, трябва да се занимава именно с бъдещето развитие на България.

Станислав Анастасов от ДПС отбеляза, че от партията виждат само възможности във всичко, което се предлага, но от нас зависи да отключим човешкия потенциал, който има в България. Няма да се спирам върху това, което е свършило отиващото си правителство, но е важното да положим едни основи, да видим как можем да използваме възможностите, които ни се предоставят, да направим децентрализация и да включим гражданите, категоричен бе Анастасов.

ДЕН: Планът за възстановяване и устойчивост на България е нахвърлян на коляно

Представеният "План за възстановяване и устойчивост на България", в същността си, е един популистки маркетингов продукт и съвсем далече...

Борислав Сандов от „Демократична България“ посочи, че вижда бъдещето на България занапред различно. Видно е, че този оптимизъм и тази емоция, която се влага в създаването на учебник по Бъдеща история, не среща този ентусиазъм в партиите, които през последните 10 години не успяха да придвижат България към европейските политики на зелена икономика, изтъкна Сандов, който и сега не вижда старание на партиите да придвижат страната напред.

Той изтъкна, че България в момента се намира в трансформация на обществото и на държавата. Време е държавата да бъде един пример, настоя Сандов и допълни, че има огромни предизвикателства и огромен потенциал. В първите дни на новото Народно събрание от Демократична България ще искат ревизия на Националния план за възстановяване и устойчивост с мотив, че вътре в самия план има сбъркани мерки.

Прочетете още по темата: Томислав Дончев: Четири основни стълба включва спасителният план (ВИДЕО)

Планът за възстановяване от коронакризата - със сладки обещания за здравеопазването 

Експерт: Има доста несъответствия между цели и проекти по плана за възстановяване от коронакризата, финансиран с европари

Вторият стълб "Зелена България" на Плана за възстановяване и устойчивост на Република България дава възможност на страната ни да се въз...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика