"Тренд": Преди евровота разликата между ГЕРБ и БСП е само 1,2%

4871
"Тренд": Преди евровота разликата между ГЕРБ и БСП е само 1,2%
Снимка: БГНЕС

Три партии са със сигурно представителство в Европейския парламент, а 30% от българите все още не са решили за кого ще гласуват на предстоящите избори през май тази година. Това се посочва в социологическо проучване на изследователския център „Тренд“ във връзка с приближаващите избори за Европейски парламент.

"Партийните предпочитания на българите спрямо изборите за Европейски парламент нямат структурни различия с електоралния въпрос, който залагаме за парламентарни избори. Разликата между първите две партии остава минимална (1,2%) в полза на ГЕРБ", отбелязват социолозите.

Прогноза: Казусът "Елена Йончева" ще донесе 1-2 места повече на БСП в ЕП

Много прилича на разправа, защото Елена Йончева е най-активният опозиционер в парламента – не с думи, а с документи. Знаете за ог...

За сметка на това се увеличава дистанцията между ДПС и "Обединени патриоти", която през януари вече е почти двойна в полза на движението. От центъра правят уточнението, че в предварително зададените опции са заложили общо явяване на Обединени патриоти (ВМРО, „Атака“, НФСБ). При евентуална друга конфигурация, това неминуемо би оказало влияние върху изборния им потенциал. "Демократична България" и „Воля“ запазват относително сходни нива, както през последните няколко месеца. Основна разлика в данните между въпроса за европейски избори и този за парламентарни регистрираме в готовността да се гласува. Ако през последните три месеца на 2018 г. в електоралните въпроси за евентуални парламентарни избори деклариращите, че няма да гласуват, бяха между 35% и 37%, то на въпроса за европейските избори тези стойности се покачват до 45%.

Данните са логични предвид факта, че изборите за Европейски парламент традиционно са с по-ниска избирателна активност от парламентарните. Въпреки това, трябва да се има предвид, че декларираната активност е по-висока от реалното гласоподаване в деня на вота.

39% от всички анкетирани заявяват, че твърдо са решили за коя партия/коалиция ще гласуват на изборите за Европейски парламент, докато 30% все още не са решили кого да подкрепят. Данните ясно говорят, че в оставащите пет месеца до евровота има потенциал за динамика в електоралните нагласи. В разбивките по партийни предпочитания привържениците на ГЕРБ и БСП изгледат сходно мобилизирани.

В традиционните индикатори, които залагат всеки месец в индекса „24 Тренд“ за оптимизъм/песимизъм, както и оценка за работата на основните институции, не се забелязва съществена динамика, посочват в заключение експертите.

На ниво комисия на ЕП: 10 млн. евро глоба за двоен стандарт при храните

“С днешното законодателно гласуване слагаме край на спекулациите относно двойния стандарт спрямо България и другите страни от Цен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com