Трябва ли да спират евросредства за корупция - БСП и ГЕРБ мислят различно

9752
Трябва ли да спират евросредства за корупция - БСП и ГЕРБ мислят различно
Снимка: iStock/Guliver

Европейската комисия предложи създаването на нов механизъм за защита на бюджета на ЕС от нарушения на върховенството на закона. Това напомни евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев

Предвижда се, която държава-членка на ЕС не пази независимостта на съдебната си система и не се бори с корупцията т.е. като цяло не спазва принципа за върховенство на правото по отношение на употребата и разходването на евросредства, да бъде наказвана. Степента на наказанията е различна, но най-общо касае получаването на средства от еврофондовете при установено нарушение – средствата трябва да могат да бъдат или намалявани, или да се забавят плащания или изцяло да се спират, смята ЕП.

Actualno.com пита БСП: Защо евродепутатите ви гласуваха против евросанкции за корупция?

"Според ГЕРБ е антиевропейско поведение да отхвърлиш Истанбулската конвенция, джендър идеологията и Пакта за миграцията. Това според тя...

Проверка на Actualno.com за това как са гласували българските евродепутати показва интересна картина (т. 8 от сесията на 17 януари тази година). Против позицията са дали вот депутатите от БСП – Георги Пирински, Момчил Неков и Петър Курумбашев. Лидерът на ПЕС Сергей Станишев пък изобщо не е гласувал, също отсъстващ е бил и Николай Бареков. Против е гласувал и зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

Поради тази причина от Actualno.com зададохме следния въпрос на водача на листата на предстоящите избори за Европейски парламент от БСП Елена Йончева: Как бихте гласували, ако бяхте депутат в ЕП през месец януари т.г., по предложението за спирането на европейски средства при доказана корупция?

"Не трябва да се стига до спирането на средства от европейските фондове, но за това трябват съвместни усилия, както в България на правителството, на гражданското общество, на журналистите, които трябва да имат свободата да работят като четвърта власт, така и усилия на Брюксел, на съответните контролни органи, на ОЛАФ", отговори Йончева.

"Смятам, че ако има сериозна работа, не трябва да се стига до връщане на средства. А ако се стигне до връщане на средства – да ги връщат тези, които са ги откраднали. Защото България има проблем с огромния грабеж и липсата на всякаква справедливост, липсата на всякакъв контрол. Достатъчно е само да ви цитирам последния доклад на Европейската комисия от м. януари 2019 г. - на стр. 34 се казва, че две трети от сигналите за корупция за видни политически личности не се разследват.

Кои са тези видни политически личности? Нали не смятаме, че започват и завършват с Цветан Цветанов и Делян Добрев?! Не, не завършват с тях. Става дума за цялата тази политическа класа, която ни управлява вече десет години и която усвоява тези фондове – нека те да ги връщат. Защото това, което виждаме с „Апартаментгейт“ е само върха на една огромна грамада.

Почти всички от БСП плюс Джамбазки са против да се наказва корупцията с еврофондове

През вчерашния ден от тазседмичната сесия на Европейския парламент беше гласувано изключително важно решение – която държава-член...

Става дума за сметки в чужбина, за стотици милиони, става дума за имоти, огромни имоти в Европа, и не само в Европа. Къде изтичат тези 11 милиарда евро всяка година? Това е доклад на Зелените в Европейския парламент. Те излязоха миналата година с този доклад, който е основан на анализ на данни от Евростат, ОЛАФ и доклади на Европейската комисия, и всеки може да се запознае с него", посочи тя.

Различна е позицията на евродепутата от ГЕРБ Емил Радев.

"Когато нарушаването на правовата държава води до злоупотреби с европейски средства, са предвидени наказателни мерки за съответната държава - или намаляване на евросредствата, или директно тяхното спиране. Това е доста драстична мярка, но съм на мнение, че Европейският съюз не може и не следва да продължи да финансира правителства, които явно не искат да са част от този съюз, при положение, че нарушават неговите ценности.

В същото време сме предвидили защити за крайните получатели на средствата - всички дължими суми на крайните бенефициенти следва да бъдат платени от държавите-членки, дори и при спрени еврофондове.

Предвидили сме група от независими експерти да консултира Европейската комисия при извършването на нейната оценка. Тази независима група ще се състои от експерти с познание за върховенството на закона и за бюджетни въпроси и нейните заключения за състоянието на върховенството на закона в ЕС и ефекта върху европейските средства ще бъдат публични.

ЕП е съгласен да се замразяват еврофондове за страни, които нарушават върховенството на правото

Правителствата, които се намесват в съдебната система или не успяват да се справят с измамите и корупцията, рискуват замразяване на сре...

Процедурата, която сме предвидили, е следната - когато Европейската комисия прецени, взимайки под внимание становищата на експертната група, че може да има нарушение на върховенството на закона, което води до злоупотреби с европейски средства, тя започва консултации и обсъждания със съответната държава и междувременно информира Съвета и ЕП за това.

Ако наистина такова нарушение бива установено, ЕК предлага на Съвета и ЕП средствата, които следва да бъдат намалени или спрени, да бъдат прехвърлени в резерв, докато нарушението не бъде преустановено. Т.е. крайното решение относно финансовото наказание на държавата остава в ръцете на Европейския парламент и Съвета.

Тази позиция на Европейския парламент бе подкрепена с огромно мнозинство и ние изпратихме силен сигнал, че европейските средства не трябва да стават жертва на нарушението на върховенството на закона.

За съжаление обаче досието е блокирано в Съвета, където държавите-членки не могат да постигнат договореност за обща позиция. Това означава, че за съжаление в скоро време регламентът няма да бъде приключен и ще продължим да се чудим какво да правим с държави, нарушаващи върховенството на закона", посочи още Радев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика