Трусовете във властта: Коалиционният съвет решава съдбата на тримата министри

1566
Трусовете във властта: Коалиционният съвет решава съдбата на тримата министри
Снимка: БГНЕС

Коалиционният съвет, включващ ГЕРБ и партиите в „Обединените патриоти“, се събира днес (10 септември), за да реши съдбата на тримата министри, които подадоха оставка заради тежката катастрофа край Своге, отнела живота на 17 души, предаде БГНЕС.

На 31 август министърът на транспорта Ивайло Московски, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и министър на регионалното развитие Николай Нанков депозираха своите оставки. Те им бяха поискани от министър-председателя Бойко Борисов. Тримата изразиха готовност да поемат политическата отговорност за трагедията край Своге.

Борисов: Безкомпромисен съм, когато се допускат грешки

„Най-големият враг на ГЕРБ сме си ние самите и, когато допускаме грешки, съм безкомпромисен. Струва ми безсъние и нерви. Хората, ...

Това е вторият ремонт в третия мандат на премиера Бойко Борисов. До момента от стола си на министър си тръгна проф. Николай Петров, който оглавяваше Здравното министерство след информации за конфликт на интереси при обществени поръчки във ВМА. Има и двама министри, които подадоха оставки, но те останаха на постовете си. Това бяха министърът на енергетиката Теменужка Петкова заради сделката за ЧЕЗ и министърът на социалната политика Бисер Петков, който запази креслото си, след като майките на деца с увреждания се обявиха в негова защита.

Лидерът на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов изрази недоволство, защото не е бил уведомен за оставките. В декларация от 3 септември той заяви, че неговата партия ще гласува против оставките на тримата министри и поиска промяна на модела на управление. „Преди да станат ясни резултатите от разследването на трагичната катастрофа край Своге, кадри, изграждани с години, се жертват с лека ръка заради криворазбрано поддържане на политически рейтинг. Това е пореден случай, в който премиерът Борисов действа като едноличен управник в разрез с договореното коалиционно споразумение и в нарушение на нормалните колегиални отношения“, подчерта Симеонов. Според него стабилността на коалиционното управление е застрашена от непрекъснатите атаки срещу НФСБ в парламентарната група от страна на партньорите в „Обединени патриоти“.

В същото време неговият коалиционен партньор, лидерът на "Атака" Волен Сидеров, разкритикува поведението на Валери Симеонов и на свой ред поиска неговата оставка.

По-късно вечерта на същия ден (3 септември) в сградата на Министерски съвет се събра Коалиционният съвет на управляващите. След близо 4-часово заседание управляващите избраха да продължат напред. „Решихме да продължим управлението, всеки със своите особености, без да го правим проблем на управлението“, заяви Волен Сидеров.

Цветанов: Кандидатите за министерските позиции ще бъдат предложени от ГЕРБ

Кандидатите за министерските позиции ще бъдат предложени от ГЕРБ. Дали ще бъдат приети оставките на министрите, е въпрос на разговори. ...

Ивайло Московски, Валентин Радев, Николай Нанков

От своя страна, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов подчерта, че няма никакви основания за разтуряне на коалиционното правителство. „Стабилността днес е най-важната днес, нямаме различия по отношение на управлението“, каза той. Тогава той обяви, че темата за всяка една от подадените оставки ще бъде обсъдена на 10 септември на коалиционен съвет. Имаме министри в оставка, няма започната процедура, уточни още Цветанов.

На 9 септември, ден преди срещата на коалиционните партньори, Цветан Цветанов посочи, че кандидатите за министерските позиции ще бъдат предложени от ГЕРБ. „Дали ще бъдат приети оставките на министрите, е въпрос на разговори. Силата на ГЕРБ е, че в такива моменти може да поема политическа отговорност“, каза той. Според него бъдещите министри „трябва да са хора с безспорни професионални качества, с професионална тежест и да бъдат ангажирани с изпълнението на управленската програма на ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Сидеров: На мястото на Борисов аз бих сменил абсолютно всички министри

Трите поискани и подадени оставки на министрите Валентин Радев, Николай Ненков и Ивайло Московски предизвикаха трусове в управляващата ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика