В капан: Процедурни неясноти и спекулации спъват решението за ветото на Македония

4068
В капан: Процедурни неясноти и спекулации спъват решението за ветото на Македония
Снимка: iStock

Заседанието в Брюксел на постоянните представители на страните-членки на Европейския съюз завърши без да се обсъжда българска позиция за френското предложение по ветото върху Северна Македония. Дипломатически източници определят атмосферата като "позитивна" и допълват, че България е информирала какви следващи стъпки ще приеме, съобщава БНР. Френското предложение няма да бъде дискутирано и на утрешния Съвет "Общи въпроси".

Предложението, изготвено от Френското председателство на Съвета на ЕС, включва българските изисквания към Скопие, заедно с останалите критерии, които Скопие трябва да изпълни, за да стане член на Европейския съюз. То е опит за разрешаване на спора между София и Скопие, който от 2018 г., заради наложеното българско вето, блокира началото на преговорите за евроинтеграция на Република Северна Македония.

Още: Радев: Френското предложение за Северна Македония е най-доброто до момента

Очаква се и българската позиция по преговорната рамка, която ще бъде изразена от Комисията по външни работи на Народното събрание. Все още обаче не е ясно кога депутатите ще заседават.  Миналата седмица по предложение на премиера Кирил Петков правителството прие всички решения, свързани със спора със Северна Македония да бъдат взимани от народните представители. 

 

Какви са очакванията по темата "Северна Македония"?

По информация на БНР шансовете въпросът да бъде разискван не са големи като се позовават на източник от ЕС. Той отбелязва, че за да се случи това, трябва да дойде позиция от България.

Ако все пак тя бъде изпратена и приета от посланиците, позицията ще бъде обсъдена на Съвет "Общи работи", който трябва да даде зелена светлина за започване на междуправителствена конференция със Северна Македония и Албания.

Ако България представи положителна позиция по френското предложение на срещата в Люксембург, се очаква на заседанието на Съвета по общи въпроси да бъдат одобрени преговорните рамки, а в на срещата на върха с лидерите от Западните Балкани да бъдат одобрени и датите за започване на преговорите.

Още: „Добро начало“ и „съществена стъпка“ са коментарите на част от евродепутатите ни за френското предложение за РСМ

Френското председателство и европейските институции приеха българските искания за Северна Македония и ги включиха в преговорната рамка. Сред тях са РСМ да спазва Договора за добросъседство и приятелство с България от 2017 г. По отношение на македонския език, който България официално не признава, двете страни трябва да излязат с обща декларация. 

Френското председателство на Съвета на ЕС изтича на 30 юни и Париж имаше амбиции за разрешаването на спора между София и Скопие и постигнането на прогрес по въпросите за разширяване на ЕС.

Правителството в РСМ все още не е коментирало френското предложение, а външният министър Буяр Османи каза, че ще изрази своята позиция, "когато му дойде времето". Междувременно лидерът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски отхвърли предложението и поиска "спасения на Македония от българизация"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com