В своя лекция в Оксфорд Радев намекна, че авторитаризмът има предимства

5462
В своя лекция в Оксфорд Радев намекна, че авторитаризмът има предимства
Снимка: президентска пресслужба

Бавният процес на вземане на важни решения е проблем за Европейския съюз (ЕС) спрямо държави с лидери, които "олицетворяват модел за вземане на еднолични решения". Това заяви президентът Румен Радев в лекция на тема: "Предизвикателства за сигурността пред Европа", която изнесе пред "Оксфорд юниън", най-голямата общност за дебати в Университета в Оксфорд.

"Тези лидери могат да вземат решение за нещо тази вечер и да го изпълнят още на следващата сутрин, докато в ЕС това може да отнеме месеци и дори години. Водил съм продължителни дебати с моите колеги президенти и лидери на страни от ЕС. Повечето от тях отстояват позицията, че подходът на "едноличното решение" е основан на авторитарни механизми, докато решенията, които взимаме в рамките на ЕС, са базирани на нашите демократични ценности и са по-стабилни и устойчиви в дългосрочен план. Напълно съм съгласен с тях, с изключение на един малък детайл: Къде е финалната линия? Кой ще ни чака? Каква е цената ако загубим състезанието?", заяви Радев.

Юнкер очерта пет приоритета за бъдещето на ЕС

Беше ясно за всички, че Европейският съюз не се намира в добро състояние след Brexit. Затова защитих плана за обединение на Европа, а п...

Интересен аспект от думите на Радев е и мнението му, че ЕС нямало нужда "да изработва толкова европейски и национални регламенти, директиви и предписания, тъй като в много случаи те изглеждат като остаряло ръководство на пилота за справяне с извънредни ситуации". Той каза и, че ЕС страда от неспособност да реализира очакваните от европейските граждани реформи.

"Нашето единство се подкопава от големи стратегически играчи отвън, които използват подкрепата в областта на сигурността, условията за търговия, евтината доставка на енергия и привлекателните възможности за инвестиции, за да стимулират развитието на двустранни отношения с европейските държави, вместо да третират ЕС като единна общност", добави още президентът. Той изрази съмнение, че е възможно ЕС "да вземе сигурността си в свои ръце", без американска военна подкрепа. "Операцията в Либия през 2011 г. разкри съществен европейски дефицит в системите за командване и управление, разузнаването, боеприпасите с висока точност, презареждането във въздуха и стратегическата мобилност. Това е дефицит, който все още не е преодолян", аргументира се българският държавен глава.

Иначе, като основни трудности през ЕС Радев посочи мигрантската криза и разликата в стандарта на Източна и Западна Европа. Българският президент видя в "политиката на отворени врати" на Европа разрушителен ефект върху страни от Третия свят, тъй като младите им хора търсели път към Стария континент.

В отговор на въпрос на студент за възможността Турция да се присъедини в перспектива към ЕС, Румен Радев подчерта, че би могъл да цитира европейски лидери, според които Турция се отдалечава от европейските ценности, но Турция е важен съсед и партньор на България. Ние бихме желали да видим Турция като просперираща страна, в която демократичните принципи са дълбоко вкоренени в нейното управление, заяви Румен Радев. Президентът призова за съхраняване на конструктивния и открит диалог на ЕС с Турция, който ясно откроява критериите за членство и приема, че то се постига от тези държави, които могат да ги могат изпълнят.

Борисов: Хората си пишат бели книги за това и онова

Ако искаме да бъдем на първа скорост в Европа, трябва да атакуваме еврозоната и бой по корупцията, кохезионната политика да се развива....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com