Ваня Григорова: Забраниха ни мирно автошествие със социални искания

9957
Ваня Григорова: Забраниха ни мирно автошествие със социални искания
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Софийската дирекция на МВР, Столичната община и Регионалната здравна инспекция са забранили провеждането на автошествие пред Министерския съвет в София с цел протест срещу липсата на достатъчно мерки за защита на хората, останали без доходи заради пандемията от COVID-19.

За това съобщи във „Фейсбук“ председателят на сдружение „Солидарна България“ Ваня Григорова, която е подала заявлението за протест с коли пред сградата на правителството.

Световната банка удари в земята най-черния сценарий на Горанов – по-зле ще е

Рецесия през тази година заради коронавируса – това е прогнозата на Световната банка за развитието на икономиката в България. Сп...

„Идеята беше да не нарушаваме по какъвто и да било начин противоепидемичните мерки, като проведем протеста под формата на автошествие с лозунги, с изказвания от мегафон, но без да излизаме от автомобилите“, разказа тя.

Тя окачествява това действие като заглушаване на всички несъгласия с липсата на социален щит за огромен брой български граждани.

Ето и пълното и съобщение в социалната мрежа:

Работодателите искат от държавата да не плащат за неотработено време заради коронавируса

Не сме съгласни да се дължи компенсация върху цялото неотработено време заради коронавируса. Това заяви пред БНТ д-р Милена Ангелова,...

На 8 април група съмишленици от "Солидарна България" уведомихме Столична община, че днес ще организираме протест пред Министерския съвет за защита на всички граждани (работещи на парче, самоосигуряващи се, съкратени, в неплатен отпуск и пр.), които останаха без всякакви доходи заради пандемията, но не могат да изпълнят изискванията за получаване на обезщетение за безработица. Идеята беше да не нарушаваме по какъвто и да било начин противоепидемичните мерки, като проведем протеста под формата на автошествие с лозунги, с изказвания от мегафон, но без да излизаме от автомобилите.

След подаване на уведомлението на два пъти бях извикана в СДВР, където ми обясниха, че всякакви масови инициативи са забранени със заповедта на г-н Ананиев от 13 март тази година. Служителите на СДВР са длъжни да сигнализират прокуратурата при провеждане на подобни "масови инициативи". Нарушаването на заповедта се санкционира с глоба до 50 000 и затвор до 5 години. Подписах протокол, че съм предупредена за последствията по чл. 209а от Закона за здравето и чл. 355 от Наказателния кодекс. А днес получих и официална ЗАБРАНА за провеждане на протеста от Столична община.

Световната банка удари в земята най-черния сценарий на Горанов – по-зле ще е

Няма съмнение, че ограничителните мерки трябва да се спазват и нарушаването им следва да се наказва. Но епидемията сега се използва за заглушаване на всички несъгласия с липсата на социален щит за огромен брой български граждани. Основното ни човешко право да изразяваме мнение, без да застрашаваме здравето, е залегнало в Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи. Хаотичните управленски движения, писането на заповеди и закони на коляно не са оправдание за посегателство над базови граждански права като правото на протест и живот.

Опозицията нарече актуализацията на бюджета "празен чек", за управляващите е "бонус"

Народните представители обсъждат в зала законопроект за промените в държавния бюджет за 2020-а заради извънредното положение и кризата ...

По същество това е първият забранен протест от въвеждане на извънредното положение. С него искахме да обърнем внимание на управляващите за проблем, който касае стотици хиляди български граждани. Съобразяваме се с изискванията на закона, но се боя, че наближава време, когато никакъв закон няма да спре невидимите за властта хора да поискат средства за живот. И те няма да го направят по мирния начин, по който ние бяхме решили да протестираме

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Плажове вече по закон трябва да са достъпни хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика