Варна посреща деня с протест срещу областния управител

26782
Варна посреща деня с протест срещу областния управител
Снимка: БГНЕС

Заради решението на варненския управител Иван Великов да обжалва цялата декемврийска сесия на местния парламент, днес в морската ни столица ще има протест. Той ще се проведе под мотото „Вън валията на Варна”, а организацията се прави във Facebook. Протестът ще е пред Областната администрация.

Основната причина всъщност е решението на Великов да обжалва преименуването на 215 местности, носещи досега турски названия. Сред тези местности са Кабакум и Паша дере.

Промяната на имената на местности във Варненско носи своите негативи

Смяната на имената на две от най-популярните местности във Варненско – Кабакум и Паша дере, предизвика доста полемики и коментари...

Мотивът на Великов да иска отмяна на решенията на парламента е, че сесията се е провела в петък, а не "всяка втора сряда от месеца", както е трябвало според правилника на местното Народно събрание. Денят можел да бъде променен след решение на председателския съвет, а такова липсвало. Освен това, според областния управител, преди гласуванията задължително трябвало да бъде изслушана водещата комисия, а това не е направено, пише в. „Сега”.

Коментарите във Варна обаче са, че Великов се е поддал на натиск от ДПС заради преименуванията. За да не изглежда така, той всъщност е обжалвал цялата сесия, казват мнозина.

Преименуването на местностите, всички от които са ниви, чукари и гори край Варна, бе предложено от независимия съветник Костадин Костадинов. Именно той е организатор на днешния протест. Костадинов се опита да прокара идеята през лятото на 2012 година, когато беше зам.-председател на ВМРО. Тогава мнозинството  от ГЕРБ я отхвърли, сега обаче общинските съветници от партията на Бойко Борисов я прегърнаха.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика